Konu
:
Vurgun Yemek Nasıl Olur ?
Yalnız Mesajı Göster
Vurgun Yemek Nasıl Olur ?
07-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Vurgun Yemek Nasıl Olur ?
İnsanlar yüzyıllardır su altına sadece zevk veya merak için değil
inci
mercan
sünger gibi şeyleri çıkarıp
geçimlerini sağlamak için de dalmışlardır
Deniz seviyesinde hava basıncı l atmosferdir
İnsan vücudunun solunum ve dolaşım sistemi bu basınca ayarlıdır
Ancak suyun içinde
derine gittikçe
her 10 metrede basınç l atmosfer daha artar
30 metre derinlikte su basıncı 3 atmosferdir
yani bu derinlikte vücudumuzun her santimetrekaresine suyun yaptığı basınç
yüzeye oranla üç mislidir
Hiçbir gereç kullanmadan
30 metre derinliğe inildiğinde
akciğer kapasitesi dörtte birine düşer
kan basıncı artar
vücut ısısı düştüğünden kalbin atış hızı artar
bilinç bulanıklığı başlar
Bu nedenle yardımcı gereç kullanmadan 30 metrenin altına inmek tehlikelidir
Ancak tüple dalışın da kendine özgü sorunları vardır
Derinde dış basıncın yüksek olmasından dolayı tüpten solunan havanın içindeki oksijen
azot gibi gazlar
dokulara daha küçülmüş bir hacimle dağılırlar
Eğer su yüzeyine süratle çıkılırsa
basıncın azalmasıyla bu gazlar da süratle genleşir
Oksijen dokularda kullanıldığından sorun yaratmaz
ama özellikle azot gazı damarlarda süratle genleşerek
damar tıkanıklığı
akciğer yırtılması ve hatta felç gibi önemli vücut hasarlarına yol açar
Bu şekilde vurgun yiyenler
süratle basınç odalarına alınırlar
Burada tekrar vurgun yediği derinlikteki basınç verilir ve dengeli olarak azaltılır
Bir başka önlem de vurgun yiyeni
aynı derinliğe tekrar indirmektir
Vurgun yememek için yüzeye yavaş çıkmalı
hatta belirli de-
rinliklerde beklenmelidir
İdeal çıkış hızı dakikada 20 metre olup
pratikte eğitmenler bunu dalgıç adaylarına 'yüzeye gelen en küçük bir hava kabarcığından daha hızlı çıkma' şeklinde öğretirler
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul