Konu
:
Pastırmanın Tarihi
Yalnız Mesajı Göster
Pastırmanın Tarihi
07-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Pastırmanın Tarihi
Pastırma çiğ etin baharatlar ile kurutulmasıyla yapılan bir yiyecektir
Günümüzde Kayseri pastırma üretim kentidir
Yapılışında kullanılan çemen aromasının en belirgin özelliğidir
Türklerin dünya mutfağına kazandırmış olduğu nadide lezzetlerden biride pastırmadır
Eski bir Türk yiyeceği olan pastırmanın tarihi Orta Asyada yaşayan Oğuz ve Hun Türklerine kadar ulaşmaktadır
Yolculuğa giden Türkler kolay ve besleyici olması için yanlarına tuzlanmış sığır ve benzeri etlerden alırlardı
Bu etleri deri dağarcıklar (kılıflar) içine bazen de açıktan atın eyerine bağlayarak bacaklarının arasında iyice sıkıştırırlardı
Tuzlanmış et paçaları haftalar süren yolculuk esnasında basıla basıla pastırma haline gelirdi
Bu yiyecek belki tarihinin ilk fast food yiyeceği olmuştur
Yemek pişirmek için vakti olmayan yolcu veya savaşçı hiç zaman kaybetmeden bu besleyici etlerden yerdi
Pastırma Türkler vasıtasıyla Rumeliye Balkanlara ve çevresine götürülmüştür
Bu tarihsel yolculuk boyunca Oğuzlarla birlikte göç eden pastırma Anadolunun ortasındaki Kayseriyi kendine yurt edinmiş sonra da ünü dört bir yana yayılmıştır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul