07-12-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kütüb-İ Sitte Hadisler - Sütü Hayvanin Memesinde Bekletmeye Dair
SÜTÜ HAYVANIN MEMESİNDE BEKLETMEYE DAİR
263 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdular: "Deve ve koyunun memelerinde süt bekletmeyin Kim böyle sütü bekletilmiş bir sağmal hayvan satın almışsa sağdıktan sonra muhayyerdir, dilerse kabul eder, dilerse bir sâ' miktarında kuru hurma da vererek iade eder "
Buhârî, Büyû 64; Müslim, Büyû 11, (1524); Ebu Dâvud, Büyû 48, (3443, 3444, 3446); Nesâî, Büyû 14, (7, 253-254); Muvatta, Büyû 96, (2, 683); Tirmizî, 29, (1251-1252)
264 - Buhârî'nin bir başka rivayetinde "  Memun kalırsa hayvanı tutar, memnun kalazsa iâde eder İâde ettiği takdirde sağdığı süt için bir sâ' kuru hurma verir" denmektedir
Büyû 69
265 - Müslim'in bir rivayetinde "Müşteri satın aldığı sütü bekletilmiş sağmal hayvan hakkında üç gün muhayyerdir İâde edecek olursa beraberinde bir sâ' miktarında yiyecek verir, buğday değil" denmektedir
Büyû, 25
Müslim'in bir başka rivayetinde: "  bir sa' kuru hurma verir, buğday değil" denir
Buhârî ve Müslim'in rivayetlerinde: "Deve ve koyunun sütü (satış sırasında) memede bekletilmez" buyurulur
266 - Nesâî'nin bir rivayetinde: "Kim sütü bekletilmiş bir deve veya davar satın alırsa  " denir
267 - İbnu Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissâlatu vesselâm) buyurdular ki: "Kim sütü memesinde bekletilmiş bir deve satın alırsa o üç gün muhayyerdir Şayed iâde edecek olursa, hayvanla birlikte, sütü mislince veya sütünün iki mislince buğday da verir "
Ebu Dâvud 48, (3446); İbnu Mâce, 42, (2240)
|
|
|