Yalnız Mesajı Göster

Kütüb-İ Sitte Hadisler - Nisa Suresi

Eski 07-12-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Kütüb-İ Sitte Hadisler - Nisa Suresi

551 - Dâvud İbnu'l-Husayn anlatıyor: Ümmü Sa'd Binti Rebî'ye Kur'ân'dan okuyordum Bu kadın Hz Ebu Bekir es-Sıddîk (radıyallahu anh)'in terbiyesinde yetişen bir yetime idi Ben Nisa suresinin 33 ayetini "vellezîne âkadet eymânukum" diye okuyunca müdahele edereke: "Öyle okuma fakat "vellezîne akadet eymânukum" diye oku Bu âyet Hz Ebu Bekir ve oğlu Abdurrahmân hakkında nazil oldu Oğlu, İslâm'ı kabul etmeyince Hz Ebu Bekir, ona miras bırakmayacağım diye yemin etmişti Bilâhare Abdurrahman Müslüman olunca, Cenâb-ı Hakk, mirasdan nasibini ayırması için Hz Ebu Bekir'e bu âyetle emir buyurdu" dedi

Bir rivayette şu ilave açıklama yapılmıştır: "Abdurrahman'ın İslâm'a girişi Müslümanların maddi galebesine kadar gecikti"

Ebu Dâvud, Ferâiz 16 (2923)

552 - Hz Enes (radıyallahu anh) "Allah, şüphesiz zerre kadar haksızlık etmez, zerre kadar iyilik olsa onu kat kat artırır ve yapana büyük ecir verir" ayeti ile ilgili olarak Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın şöyle dediğini rivayet etti: "Allah hiçbir mü'mine, yaptığı tek hayrın bile karşılığını ihmal etmek suretiyle zulümde bulunmaz Yaptığı her hasenenin karşılığı hem dünyada hem de ahirette kendisine verilir Kâfir ise, yaptığı hayır sebebiyle dünyada öylesine yedirilir ki, ahirete varınca, karşılığı verilecek tek hayrı kalmaz"

Müslim, Sıfatu'l-Münâfıkin 56, (2808)

553 - İmam Mâlik'e ulaştığına göre, Hz Ali (radıyallahu anh): "Karı-kocanın arasının açılmasından endişelenirseniz, erkeğin ailesinden bir hakem ve kadının ailesinden bir hakem gönderin, bunlar düzeltmek isterlerse, Allah onların aralarını buldurur" (Nisa 35) ayetinde temas edilen iki hakem hakkında "karı-kocanın ayrılma veya birleşme kararları bu iki hakemin vereceği hükme kalmıştır" diye beyanda bulunmuştur

Muvatta, Talâk 72 (2, 584)

554 - Ebu Hürre er-Rakkâşî, amcasından (radıyalluhu anh) naklen Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): "Şerlerinden, serkeşliklerinden yıldığınız kadınlara gelince: Onlara (evvela) öğüt verin, (vazgeçmezlerse) kendilerini yataklarında yalnız bırakın" (Nisa, 34) ayeti hakkında şunu söylemiştir: "Kadınların serkeşlik etmelerinden yılarsanız yatakta onları yalnız bırakın"

Hammâd merhûm, yatakta yalnız bırakmayı "cinsi teması terketmek" olarak anlamıştır

Ebu Dâvud, Nikah 43 (2145)

555 - Hz Ali (radıyallahu anh) anlatıyor: "İbnu Avf (radıyallahu anh) bizim için yemek hazırlayarak bizi davet etti, gittik, yemeği yedik Arkadan şarap ikram etti, içtik Bu ziyafet şarabın haram edilmesinden önce idi Şarab beni sarhoş etmişti Namaz vakti gelince imam olmamı istediler Namazda Kâfirûn suresini okudum Ancak "sizin taptığınıza ben tapmam" diyecek yerde "biz, sizin taptığınıza taparız" şeklinde yanlış okudum Bunun üzerine: "Ey iman edenler! Sarhoşken, ne dediğinizi bilene kadar, cünübken -yolcu olan müstesna- gusledene kadar namaza yaklaşmayın" ayeti nazil oldu"

Ebu Davud, Eşribe 1, (3671); Tirmizi, Tefsir, Nisa (3029) Tirmizi hadisin sahih olduğunu belirtir

556 - Ebu Dâvud'da şu rivayet de var: Ensârdan bir zat kendisine (Hz Ali'yi) ve Abdurrahmân İbnu Avf'ı yemeğe çağırdı "Rivâyet, Hz Ali'nin icabet ettiğini, akşam namazında cemaate imamlık yaptığını belirtir ve hadisi(n devamını yukarıdaki gibi) zikreder

Ebu Dâvud, Eşribe 1, (3671)

557 - Yine Hz Ali (radıyallahu anh) buyuruyor: "Kur'ân-ı Kerîm'de en çok sevdiğim ayet şudur: "Allah, kendisine ortak koşmayı elbette bağışlamaz, bundan başkasını dilediğine bağışlar" (Nisa, 48)

Tirmizi, Tefsir, Nisa, (3040)

558 - İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Ey iman edenler, Allah'a itaat edin, Peygambere ve sizden buyruk sâhibi olanlara itaat edin" (Nisa 59) ayeti, Abdullah İbnu Huzâfe İbni Kays İbni Adiy es-Sehmî hakkında, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) onu bir seriyyeye gönderdiği esnada nâzil oldu"

Buhâri, Tefsir, Nisa 11; Müslim, İmâret 31, (1834); Ebu Dâvud, Cihad 96, (2624); Tirmizi, Cİhâd 3, (1672); Nesâî, Bey'at 28 (7, 154, 155)

559 - Yine İbnu Abbas (radıyallahu anh): "Size ne oluyor da: "Rabbimiz! Bizi halkı zalim olan bu şehirden çıkar, katından bize bir sahip çıkan gönder, katından bize bir yardımcı lutfet" diyen zavallı çocuklar, erkekler ve kadınlar uğrunda ve Allah yolunda savaşmıyorsunuz?" (Nisa 75) ayetiyle ilgili olarak şunu söyledi: "Annem ve ben burada ifade edilen "zavallılar" arasında idik"

Buhari, Tefsir, Nisa 14, 20; Cenâiz 80

560 - Buhari’nin bir rivayetinde şöyle denmiştir: İbnu Abbas (radıyallahu anh): "Çaresiz kalan, yol bulamayan zavallı erkek, kadın ve çocuklar müstesna" (Nisa 98), ayetini tilavet buyurduktan sonra: "Ben ve annem Allahu Teâla'nın mazur addettiklerindendik, ben çocuklardan, annem kadınlardan mâzurdu" dedi

Buhari, Tefsir Nisa 14, 20

Alıntı Yaparak Cevapla