Yalnız Mesajı Göster

Hz. Hatice (R.A)

Eski 07-12-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Hz. Hatice (R.A)

HzHadice’yi bu fedakârlıkları için unutmuyorum

Eline aldığı kuru hurma dalına dayanarak Rasulullah (sav)’ın kapısına gelen yaşlı kadın içeri girmek arzusunu izhar edince Hz Aişe validemiz "Ya Rasulallah! Kim olduğunu bilmediğimiz ihtiyare bir kadın zatınızı görmek istiyor!" dedi "Müsaade edin gelsin!" buyurdular İhtiyarlıktan rükû eder halde duran kadın, hurma dalından edindiği asasına dayanarak içeri girdi, bir iki adım ilerleyince onu tanıyan Rasulullah hemen ayağa kalktılar; altlarındaki içi hurma lifi dolu minderi göstererek oturmasını istediler

Rasulullah (sav)’ın bu kadına hürmeti ve alakası, orada bulunan Hz Ömer’in dikkatini çekti, hatta kim olduğunu merak etteğini ihtiyareye gösterilen ikramı fazla bulduğu içindir ki, ihtiyare kalkıp gidince "Ya rasulullah! Bu kadın kimdi ki; ona ayağa kalkacak kadar hürmet ettiniz, minderinizi verecek kadar alâka gösterdiniz?" dedi Rasülullah (sav)'ın cevabı tek cümleden ibaretti: "bu kadın bizim Hatice’nin dostlarındandı!" Efendimiz (sav) seneler evvel vefat etmiş Hatice validemize neden bu kadar alâka duyuyordu ki, onun dostlarına bile ayağa kalkıyor, minderini vermek kadirşinaslığında bulunuyordu? Hz Hatice validemizin kendisini bu derece sevdiren hususiyeti neydi? Bu sualin cevabını Hz Âişe validemizin hazır bulunduğu mecliste cereyan eden hatırada bulmak mümkündür: Peygamber Efendimiz aile sohbetinde Hz Hatice validemizi uzun uzun yâdetmiş, bazı hatıraları yeniden anlatarak geçmiş günlerini dile getirmişti

Hz Aişe "Ya Rasulallah! Seneler evvel ölüp gitmiş yaşlı bir kadını bukadar hatırlayıp yadetmekte ne fayda var? Allah size ondan daha genç ve güzelini ihsan etmiş, ağzında dişi bile kalmamış bir ihtiyare yerine daha gencini vermiştir!" dedi Aişe validemizin bu sözlerine mukabil Rasulullah Efendimizin (sav) Hatice validemizi niçin unutmadığını bildiren cevabı dikkat ve ibrete değer : " Ya Aişe! Seneler geçtiği halde Hatice’yi unutmayışım, onun dış güzelliğinden değildir Herkes beni red ve inkâr ettiği zaman Hatice bana inandı ve tasdik etti Etrafımdakiler "yalancısın!" dediği zaman Hatice bana "doğru söylüyorsun, asla çekinme!" dedi İnsanlar benden bir pulu esirgediğinde Hatice bütün servetini önüme sererek "bunların hepsi emrindedir, istediğin kadar harcayabilirsin!" dedi Dünyada yalnız kaldığım günlerde Hatice benden asla geri kalmadı, "bunların hepsi geçicidir, üzülme, ileride bu güçlükleri kolaylıklar takip edecektir!" dedi İşte ben Hatice’yi bu fedakârlıkları için unutmuyorum!" Hz Hatice’yi seneler geçtiği halde unutturmayan meziyetleri, Rasulullah (sav) nezdinde kadın arkadaşına oturduğu minderini verdirecek kadar kazanmış olduğu itibar ve kıymeti günümüz hanımlarının dikkatlerini çekmelidir Hanımlar hizmette fedakârca çalışan kocalarına engel olmamalı, Harice anamiz gibi bütün kuvvet ve imkânlarıyla dava uğrunda çalışan beylerini takviyeyle onlara yardımcı olmalıdırlar

Alıntı Yaparak Cevapla