Konu
:
Bilgisayarı Yanıltmak
Yalnız Mesajı Göster
Bilgisayarı Yanıltmak
07-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bilgisayarı Yanıltmak
Borcumu ödemek için banka memuruna nüfus kâğıdımı uzattım
Adımı soyadımı yazdıktan sonra bana döndü:
-Borcunuz yok
-Nasıl olur ben borcumu bilmez miyim?
-Bilgisayar yok diyor
Ben ne yapabilirim? Bilgisayar yalan mı söylüyor?
-Soyadımı nasıl girdiniz bakayım?
-Canpolat olarak
-Canpolat mı soyadım? Nüfus kâğıdını dikkatlice inceleyen memur bu kez Canbolat diye giriyor
Evet borcunuz şu kadarmış
Bilgisayar haklı
Alfabedeki sıralamaya göre (b) harfiyle (p) harfinin arasında bir hayli yol var
Bu soyadı da ailemizin başına bela arkadaş
Kime soyadımızı söylesek hemen canpolat yazıyor
Artık öyle alıştık ki soyadımızı söyler söylemez hemen (p) ile değil (b) ile yazacaksın diye uyarıyoruz muhatabımızı
Hani Karadenizli muhatabına “Hamsi yaz” demiş içinde (ğ) yok
Muhatabı: “hamside (ğ) olur mu?” deyince Karadenizlinin “Biz ne dedik?” dediği gibi biz de “Canbolat
(b) ile
” demeyi alışkanlık haline getirdik
Bu baş belasının tarihçesi: Bir kış günü babam arkadaşıyla dam başında sohbet ederken yanlarına eli çantalı bir bey yanaşır
Soyadı yazmakla görevli olduğunu söyleyen bey babam ve arkadaşından birer soyadı seçmelerini ister: arkadaşı hiç düşünmeden “Polat” der
Babam ise belki de ondan etkilenerek “Benimki de Canpolat olsun
” demiş
İşgüzar memur bilerek veya bilmeyerek Canpolat’ı Canbolat diye kayıtlara geçirmiş
Şimdi ayıkla pirincin taşını
Bir memurun yüzünden kocaman bir aile çile çekiyoruz
Bilgisayarın aklına ve dikkatine her zaman hayranımdır
Örneğin yazı yazarken bir sözcüğün ya da bir tümcenin altına yeşil çizgi mi çekti
Hemen farenin sağ tarafıyla tıklıyorsunuz ki ya sözcük aralığı fazla açılmış ya da cümle yüklemsiz kurulmuş
Eğer sözcük ya da cümlenin altı zikzaklı kırmızı çizgiyle çizilmişse kesinlikle bir yanlışlık var
Ya sözcükte ya da tümcede harf hatası veya tahmin edemediğiniz ve gözden kaçan bir başka aksilik var ama mutlaka var
Yoksa koskoca bilgisayar işini gücünü bırakıp ta sizinle mi uğraşırdı?
Bu kadar akıllı bilgisayarı kandırma yollarını da buluruz evlallah
Örneğin sitemizin yeni yayın organı Sam Yeli Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi’ni okumak istedim
Üyeyseniz E- posta adresi ve şifrenizi girin yazdı
İsteneni yazdım
Dergi açılmadı
Üstelik “engellisin” dedi
Evet sol elimde biraz engel var istediğim harfe istediğim gibi basamıyorum
Basamıyorum ama bunu bilgisayara kim ispiyonlamış? Gözü de mi var bu soykanın… Üstelik hiç te nazik bir davranış değil O’nun yaptığı
Kişinin noksanı yüzüne karşı mı söylenirmiş
Hemen Necla Güney Alptekin Hanım’a durumu anlatıp engellenme sebebimi sordum
O bir arkadaşın başına da aynı şeyin geldiğini başka bir adla tekrar üye olursan dergiye ulaşabilirsin dedi
Denileni yaptım dergiyi okudum
Okudum ama bu kendisini akıllı zanneden bilgisayarı kandırmak arkaya dolanıp iki puan almak değil mi?
Bir arkadaşım başka sitelerde yazanların yazılarının dergiye alınmadığını söyledi
Belki de dergiye girmek isterken “engellisin” sözcüğü bu nedenle yazılmıştır
Başka sitelere yazarken diyorum adımın veya soyadımın bir harfini bari değiştirseymişim bu işler başıma gelmezdi zahir
Mesela babamın seçtiği soyadı kullanabilirmişim
Canpolat diye…
Bunun yanında eğer başka sitelerdeki yazılarımı silersem dergide yazım yayınlanabilirmiş
Böyle kural mı olurmuş
150’den fazla yazımın yayınlandığı sitem diye benimsediğim bir site bir çırpıda beni siliyorsa böyle sitenin dergisinde de yazım yayınlanmayıversin
Bu yazarın özgürlüğüne müdahale sayılmaz mı? Yazım Samyeli dergisinde çıkacak diye verilen sözden dönülür mü? Hiçbir yerdeki yazımı hiçbir nedenle silemem
Çünkü bize sözün namus olduğunu öğrettiler
Yazılarımı dergiye almazlarsa ben de;
“Evvel yârin sevgilisi ben idim
Şimdi uzaklardan bakan ben oldum
” Türküsünü söyler otururum
Nasıl olsa değişik bir adresle dergiye ulaşabiliyorum
Kalem dostlarımın yazılarını okuyabilmek te bir mutluluk
Yeter ki gönüller hoş olsun…
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul