07-10-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ben Neden Şimdi Öğrendim Anne
Ben Neden Şimdi Öğrendim Anne Yazısı - Ben Neden Şimdi Öğrendim Anne İclal Aydın - İclal Aydın Yazıları
Laliş (9) okuldan geldi Servisten indiğinden perişandı Gözleri ağlamaktan kan çanağına dönmüştü Ne oldu annem dedim  Ne oldu sana???
“Annecim çok üzgünüm, tam 25 şehidimiz varmış” dedi
Saygı duruşu mu yaptınız okulda; öğretmeniniz mi anlattı diye sordum
“Evet” dedi boynu bükük  
“Çok üzüldüm anne çok” dedi  Gözünden fındık gibi dökülüyordu yaşlar Sarıldım  
“Neden anne, neden peki” dedi içini çeke çeke  “Niye öldüler  “
Bu çok eski bir hikâye canım, benim çocukluğumdan beri sürüyor, dedim boynuna sarılıp  
“Peki ben niye yeni öğreniyorum” dedi daha çok ağlayarak  
Birden gülesim geldi  
O çocuksu şaşkınlığı, o kocaman gözleri “Benim niye haberim yok” isyanı  Bastırdım göğsüme  
Sıkı sıkı sarıldı  
“Peki neden öldürüyorlar anne?” dedi  
Bu yaz Ankara’da sokakta oyun oynuyordunuz ya  Öyle düşün İki gruba ayrılıyorsunuz arkadaşlarınızla Tebeşirle ikiye bölüyorsunuz sokağınızı Ama karşı taraftaki arkadaşlarınız diyor ki “çizgiyi düzgün çizmediniz!” Tartışıyorsunuz, sonra kavga etmeye başlıyorsunuz  Büyüdükçe daha iyi anlayacaksın ama bilemiyorum başka nasıl anlatabilirim sana bunu  
Gözlerimin içine bakarak “Ama anne aynı sokakta oynuyorlar işte niye kavga ediyorlar ki” dedi  
Anneme döndüm, hadi sen anlat devamını dedim
Tam annem lafa girmişti ki kızım “Anne sen hiç şehit oldun mu?” dedi  
Dokuz yaşında bir çocuğun gözlerinden bakmak hayata nasıl bir saflık, nasıl bir temizlik Allahım  
Bu akşam yıllar sonra tekrar sahneye çıkacağım Tanıtım turu içinde Cengiz Semercioğlu ve Gamze Karaman’ın programına katıldım dün sabah Bu sahneyi anlattım gülerek Çocuk saflığının acıyla karşılaşmasına duyduğum hüzünlü şefkatten bahsediyordum  
Evet gülüyordum Evet, tebessüm ediyordum  Evet, evet  
Ağlamaktan helak olmuş bir çocuğun gözyaşlarını avuçlarımla silerken, teselli etmeye çalışırken onu ve bunu arkadaşlarıma aktarırken gülümsüyordum  
“Oyunu iptal etmeyecek misiniz?” dedi Gamze Karaman
Hayır, dedim Hayır etmeyeceğiz
Çünkü bunu istiyorlar, çünkü korkalım, çünkü panikleyelim, çünkü bir iç savaşa doğru savrulalım  Hayır hayır  Hayat devam edecek  Sonuçta acısı hiçbir zaman eksilmeyen bir ülkenin çocuklarıyız Ama biz bugün birbirimize tutunarak, daha çok okuyarak, daha çok izleyerek, daha çok birbirimizi dinleyerek aşacağız bugünleri  
Daha önce de bahsetmiştim “Bağışlanmış Küheylan“ isimli bir roman vardır Hildegard Knef isimi bir Alman oyuncunun hayatını anlatır Bombardıman altında her gece perde açtıklarını, her gece radyo yayını yaptıklarını, her gece sığınaklarda karanlığı şarkılarla aydınlattıklarını anlatır  
Bizi karanlığa sürüklemek isteyenlere izin vermeyin Birbirinize kaynağı belli olmayan dehşet mesajları göndermeyin, iletmeyin Hayatımıza bütün normalliğiyle devam edeceğiz Lafı fazla uzatmanın bir manası yok Şehit olan o güzel çocukların 13’ü Kürt’tü  Kimin oyunu bu?
Çocuklarımız ağlayarak geliyor dünyaya  Gülmeyi öğretmeliyiz Yürek yıkamayı öğretmeliyiz Dik durmalı ve Allah’ın bize bağışladığı bu küheylanın yelesini asla bırakmamalıyız  
Sakin  sakin  sakin 
İclal Aydın
|
|
|