07-10-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yağmur Kimin Üzerine Yağıyor
Yağmur Kimin Üzerine Yağıyor Yazısı - Yağmur Kimin Üzerine Yağıyor İclal Aydın - İclal Aydın Yazıları
Yağmur yağıyor  Trafik felç  Sokaklar sağa sola koşturan insanlarla dolu  İstanbul’da genç bir kız, annesine dert yanıyor; “bu havada ne işimiz var dışarıda” diye  
Yağmur yağıyor  Son birkaç yıldır Ankara’da iyice artan araç sayısı, sel götüren yollarda daha da azgınlaştırıyor trafiği  
Yağmur yağıyor  Karadeniz sahil yolu kapandı kapanacak  Yemyeşil çay bahçelerinden sel gidiyor  Dışarı çıkmaya korkuyor insanlar  
Yağmur yağıyor  Hayat felç  
İstanbul, Ankara, Rize’de ve ülkenin geri kalan illerinde, ilçelerinde, köylerinde  
Yağmur yağıyor  Hayat felç  Ama gerçekten de felç! Sokaklar dışarıda kalan insanlarla dolu  Alışveriş, gezme, iş veya başka bir uğraş için değil; kendilerine dayatılan yoksunluk, yoksulluk ve zorunluluktan  Yer; Van  Zaman; yitirilmiş  
Genç bir kızın annesine, çocuk sahibi bir kadının ablasına veyahut bir okurun yazarına dert yanmasına benzemiyor şikâyetleri  Yakıcı, kavurucu, yürek dağlayıcı bir çığlık olarınki  
Ama sesleri giderek duyulmaz oluyor, hatta oldu belki de  
Çünkü acı başkalarınınsa eğer daha çabuk unutuluyor  
Çünkü acı gözden uzaksa gönülden de ırak oluyor  
Ve üstelik  
Çok şey değişti!!!
Mesela Joe Biden, Başbakan’ın evine terlik giyerek girdi
Mesela şike tartışması hâlâ en önemli ülke meselesi
Mesela Eurovision’a Hande mi gitsin, Atiye mi karar veremedik
Mesela Galatasaray-Fenerbahçe maçına kilitlendik
Mesela kendi derbimizle yetinmedik bir de El Clasico’yu beklemeye koyulduk
Yani  
Hâlâ çadır arayan depremzedeler olduğunu unuttuk neredeyse  
Naylondan barakalarda bebeklerin doğduğunu  
Yandığını yine bebeklerin ve çocukların  
Bir saman alevi gibi parladı tüm ülkenin depremzede Vanlı’yla dayanışması ve söndü, gitti  Televizyon ekranlarından yapılan milyonluk yardımlar gibi hayal oldu uzanan pek çok yardım eli  
Sadece Vanlı’ya değil  Hepimize yazık oldu Tüm Türkiye’ye  Dünyaya ün salan dayanışma haberlerine, dostluğa, yardımseverliğe, gönül köprüleriyle taşınan umut yüklü vaatlere ve bugüne kadar o vaatlerle ayakta kalabilen depremzedeye  
Bir iki suçlu bulundu İstanbul depremini tetikler mi sorusuna yanıt arandı Sonra  İşte  Hayat akmaya devam etti  
Yağmur yağıyor yaklaşık üç saattir  
Eve gelirken gördüğüm bir yavru kedi geliyor gözümün önüne Bir okulun bahçe duvarına tırmanmış, ıslak ıslak etafına bakınıyordu  Her küçük şey niye paralar insanın kalbini? Yorgun hissediyorum kendimi  Bir şey yapmak isteyen her insanın gücünü tüketen, kendini yararsız hissettiren diller, sözler  Nasıl da çoklar o özlü özlü sözler aslında  
Atalarımız sıralamışlar ya vaktiyle:
Her koyun kendi bacağından asılır demişler
Cehenneme giden yollar iyi niyet taşlarıyla döşelidir demişler
Yardım ettiğin kişiden koru kendini demişler
Kimse borçlu olduğu insanı sevmez demişler  
Önce can sonra canan demişler  
Ama bütün bunlara rağmen içindeki inanca tutunan şahane insanlar tanımak öyle güzel ki  Mesela Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi Ankara’da İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kongresi’nde (KESK, DİSK, TTB, TMMOB) bir plaket aldı Komitedeki kıymetli arkadaşlarımdan Yasemin Göksu ve Mehmet Demir bütün dünyanın derdine el vermeye sevdalı iki şahane insandır  İki odalık evlerinde on kişilik bir Vanlı aileyi ağırladılar biliyor musunuz Bunu yazmamdan hiç hoşlanmayacaklarını biliyorum ama  Hayatta hiçbir şey yoksa da silinmesi imkânsız gibi görünen gözyaşları için çalışan bu iki kişi bana insanlığımı, kaçtıklarımı, kafamı çevirdiklerimi ve gücümü anımsatıyor  
Birlikten kuvvet doğar diyen atalarımızı sonra  
İyilik yap denize at diyenleri  
İyilik insanlık zanaatıdır diyenleri  
Yağmur yağıyor  
İyilerin bereketi olur dilerim  
İclal Aydın
|
|
|