07-10-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mesele
Mesele Yazısı - Mesele İclal Aydın - İclal Aydın Yazıları
Ne zamandır söyleyip duruyordum Kedi istiyorum, kedi istiyorum diye  Bir zamanlar beyaz İran kedim vardı  Pek mutluyduk Mecburen ayrıldık Kızım da ben de alerjik bünyeliyiz ama buna rağmen kediyle yaşamanın yollarını bulamaz mıyız acaba diye düşünmekteydim  Kızım büyüdükçe iyileşiyordu zira
Derken kızıma gelen bir hediye sepetinin içinden bembeyaz tüylü, yumurcak bir iran kedisi fırladı  İki buçuk aylık bir şey  Nasıl mırıl mırıl, nasıl sevinçli, nasıl hoplayıp zıplıyor  Böyle oyuncu kedilere, sevimli çocuklara bayılırım  Kim bayılmaz diyeceksiniz  Bir de güzel ki afacan  
O koltuktan bu koltuğa, o odadan bu odaya koşturup duruyor
Gören âşık oluyor  
İlk üç gün şahane geçti
Dördüncü gün daha az miyavlar, daha çok uyur oldu
Beşinci gün yattığı yerden kalkmıyor, mamasını pek az yiyordu
Gözlerinin o güzelim mavisi gitti
Zaten iki avucumun içini dolduruyordu bütün varlığı, iyice küçüldü
Sabahı zor ettik Kaptım götürdüm veteriner hekime İğneler, dereceler, sırada bekleyen bir köpeğin havlamaları  Evladım benim, “nerelerdeyim ben“ diye iyice korktu  Büzüştü kaldı 
Bütün ev halkı gözüne bakıyoruz şimdi  Ama o giderek kötüleşiyor  
Çok üzülüyoruz  
Twitter’da kedimizin bir fotoğrafını paylaşmış, sonra da isim önerileri istemiştim Çok hastalandığında götürebileceğimiz en yakın ve en güvenilir hekim sorusuna yanıt aradım aynı mecrada
“İnsanlar ölüyor bu ülkede, kediden bize ne” diye yazan da oldu “beter olur inşallah” diyen de 
Yardımcı olmak isteyen onlarca kişi de vardı öte yandan İstanbul’un en güvenilir veteriner hekimlerini sıraladılar Merak ettiler, sordular, ilgilendiler  Sağolsunlar  
Ama “ülke gündemiye ilgilen hanım, bırak kediyi köpeği” zihniyeti var ya 
Artık sinirlendirmiyor beni  
Yine de üzülüyorum hâlâ  
Dünyanın her yerinde insanlar ölüyor Ben de öleceğim Dünyanın her yerinde yoksululluk var, şiddet var Ben de yaşadım, ben de gördüm Dünyanın her yerinde birileri sadece makarna yiyebilirken birileri onu bile bulamıyor  
Ama  
Yerküre bir tek insana ait değil işte!
Bir kediye, bir kuşa, bir karıncaya zerre değer vermeyenin insanlığından da şüpheliyim ben artık
Kedi sevmek, bir hayvanla, başka bir türle iletişim kurmak, onu anlamaya çalışmak, onunla birlikte yaşamaya gayret etmek nasıl ötelenebilir, nasıl küçümsenebilir anlamıyorum ki?
Acıkırsınız  Çorba içersiniz  Tuvalete gidersiniz  Gülersiniz Nezle olursunuz  Sevinirsiniz  Üzülürsünüz Bir teselli ararsınız  Bir film izlersiniz  Bir kitap okursunuz  Bir telefon alırsınız  Güneş açar, yağmur güzel kokar, martı havalanır  Bir güzel gelir hayat gözünüze  
Hayatı ciddiye almak, başka türlerin varlığına inanmak ve onları da en az insan cinsi kadar önemsemekle olur  
Ha  
İnsan olarak kendisine benzemeyen diğer bir insanla geçinemeyenler, komşuyu öteleyenler; kediye, köpeğe yaşam hakkı da neymiş diyenler  Türkiye’nin doğusundaki her felaketi “hak edilmiş bir sonuç” olarak görenler  
Onlar hayvan sevmese, insan sevse ne olur?
İclal Aydın
|
|
|