Konu
:
Yetişkini Eğitememek
Yalnız Mesajı Göster
Yetişkini Eğitememek
07-10-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yetişkini Eğitememek
Eğitim Ve Kişilik - Kişisel Gelişimde Eğitimin Önemi - Eğitilemeyn Yetişkinler
Yetişkini Eğit(eme)mek
Hemen her gün artıyor
İyi birokul kazanamayan genç yetişkinler, işini değiştirmek isteyen büyük yetişkinler, kendini geliştirmek isteyenler yeni bir hayat kurmak isteyenler
Farklı farklı amaçlar farklı farklı hayaller onları eğitim kurumlarında aynı mekana sokuyor
Bugün üniversitelerin lisansüstü eğitimlerinden sertifika programlarına, özel eğitim merkezlerinin mesleki ve kişisel gelişim programlarına kadar bir çok mekan yetişkinlerin "umut istiyorum" çağırsına "aradığın burada" cevabını vermeye çalışıyor
Peki ne kadarı başarıyor
Şüphesiz pek azı
Bi parça keyifli geçirilen vakit, bi parça sertifika ya da diploma sevincini yaşamışlığın tadını alma
Sosyal çevreye kendine yatırım yapıyor mesajları ama hepsi o kadar işte
Neden peki
İşte bu yazıda bunun cevaplarını arayacağız
HEDEF MUĞLAK OLUNCA
Normal şartlarda yetişkin kelimesi bilinçli tercihlerini özgürce yaşayan kişinin karşılığı olmalı
Ama kitaplardaki idea maalesef hayatın içinde gerçekliğini bulamıyor her zaman
Eşin dostun itmesiyle yapılan tercihler, aslında hiçbir hedefi olmayan arayışlar öğrenciyi rotasız gemi gibi rastgale bir eğitim kurumuna yolluyor
Eğer o kurumda katılımcıyı yönlendirecek bir rehberlik yoksa -ki olmuyor genellikle- gerçekte yetenekle alakasız bir eğitimin içine dahil ediliyor insan
Sonrası hem eğiten hem de eğitilen için bir mağlup başlanan bir maç
SAPMIŞ HEDEFLER
Bir eğitim hele de mesleki beceri eğitimi sözkonusuysa kişinin o ortamda bulunmasının temel amacının beceri edinmek veya geliştirmek olduğu varsayılır
Eğer temel amaç buysa öğrencinin ders konsantrasyonunun maksimize olma ihtimali yüksektir
Oysaki yetişkinlerin o anda orada olma sebebi eğer sapmış bir hedefse ya konsantrasyon ya istikrar problemleri kaçınılmaz oluyor
Nedir bu sapmışlıklar
Sosyal çevreye göz boyama
Aileye ya da yakın çevreye kendini ispat
Yeni arkadaşlıklar edinme
Varolan bir sorundan uzaklaşma v
s
Yukarıda sadece birkaçı sıralı bu sebepler aslında gayet masum ve kabul edilebilirler
Ama eğitimin asıl hedefini unutturmuyorsa
Çünkü eğer unutturuyorsa sapmış hedefe ulaşıldığı an katılımcı olarak eğitimin anlamı da bitiyor
Örneğin yeni arkadaşlıklar kurmak ana hedefse eğitimin 3
günü bunu başardığınız an artık eğitime devam için makul bir gerekçeniz kalmıyor
ANTREMANSIZLIK
Yetişkinlerin önemli bir kısmı örgün eğitimlerine hatırı sayılır bir müddet ara verdikten sonra tekrar o dünyaya döndüklerinde zihnen hamlaşmış olur
Bu açıdan yetişkin eğitiminde tempoyu iyi ayarlamak gerçekten en kritik konulardan biri
Maalesef yetişkin eğitimlerinin çoğunda bu konu en fazla gözardı edilen olaylardan biri olaraka gözüküyor
Bazen eğitimci karşısındakini enerjisi sonsuz ergenlerle karıştırıyor
Oysaki yetişkinliğin hamlığını atması eğiten açıdan ciddi bir sabır imtihanı
Bunu geçebilen bi eğitmenin sonuca kolay koşuyor
KONTROL EDİLEMEYEN GEÇMİŞ HİKAYELER
Bu konu aslında eğitimcinin şansızlığından başka birşey değil
Bir yetişkini eğitirken en büyük talihsizliğiniz karşınızda çok uzun bir hikayenin olması; bu hikayenin geçmişinin herhangi bir durağında artık meydana gelmiş ama sizi etkileyecek yanlış bir parçanın olmasıdır
Üstelik karşınızdaki çocuk olmadığından yanlış parçanın yaptığı tahribatın kalıcı olma ihtimali çok yüksek olur
Mesela yıllarca anne babasının aptalın teki olarak tanımladığı bir yetişkin karşınıza öğrenilmiş acizlikle gelmiş oluverir
Bu sizin suçunuz değildir ama sonuçlarına siz katlanırsınız
Aslına bakarsanız bu durum aynı zamanda eğitimci için sağlam bir imtihandırdır aynı zamanda
İyi bir eğitimci durumu tespit eder,çözer veya çözebileceğe yollar
Bu tür bir problemde doğru olan uzman desteğini kovalayabilmektir
Gocunmadan yorulmadan soruna uzman kişileri katmak bir eğitmenin kişisel olgunluğu adına iyi bir zafer olur daima
Görüldüğü gibi bir yetşikini eğitememek için yeterince haklı mazerete sahibiz! Mazeretten uzak çözüme yakın olmak gerek
Çünkü ancak o zaman harcanan zamanın adı umut pazarlamaktan eğitm yapmaya döner
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul