Konu
:
Yetiştirme Denetleme
Yalnız Mesajı Göster
Yetiştirme Denetleme
07-10-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yetiştirme Denetleme
Kişilikli Personel Yetiştirme Hakkında - Kişisel Gelişimin Yetişmeye Katkıları - Kişilikte Yetişme Denetimleri
Yetiştirmek kavram olarak bir kişiyi herhangi bir durumun altından kalkabilir hale getirmektir
Bir çocuk yetiştirilirken yaptığımız aslında karşılaşacağı problemleri çözebilecek donanımı sağlamaya çalışmaktır
Bu kavram örgütlerde personel yetiştirme ve geliştirme başlığı altında hayat bulur
Bir çok sebepten dolayı kurumlar kendi elemanlarını yetiştirmeye gayret göstermekteler
Bu amaca yönelik olarak geliştirilmiş ve hayata geçmiş
bir çok yöntemden bahsedilebilir
Bu yazıda kullanılan yöntemden bağımsız olarak yetiştirme sürecindeki denetim mekanizmasından bahsetmek olacak
Bu tür bir süreçte neleri denetlemek gerekir
Bu soruya verilebilecek bazı cevaplar aşağıda
* Seçilen yöntemin uygulanıp uygulanmadığı
* Zaman
* Yetiştirilen personel
* Mutlaka ama mutlaka diğer personel
Burada zaman ve yöntemin denetlenmesi üzerinde durmak istemiyorum
Amacım daha çok yetiştirilen ve diğer personel nasıl denetlenir sorusuna cevap aramak olacak
YETİŞTİRİLEN PERSONELİN DENETLENMESİ
Yetiştirilen personelin hedefe uygun yolda ilerlemesi için sürekli denetim şarttır
Eğitim programları genellikle
orta ve uzun soluklu koşulardır
Bu tür zamana yayılmış olaylarda yetiştirilen kişinin gerçek amacından uzaklaşan bir tutum
içine girdiği sık görülür
Bunu engellemek için yapılabilecekler şunlardır
* Daha eğitim başlamadan kişinin gelmesi gereken hedef nokta net olmalıdır
"Önümüzdeki yıl muhasebeyi iyi öğrenmeni istiyoruz"
cümlesi kesinlikle yanlış bir örnek olur
"Haziran sonunda mali tabloları oluşturacak ve temel analizleri yaparak yazılı rapor haline getirecek durumda
olmanızı istiyoruz" cümlesi hem zaman hem içerik olarak daha net bir hedef koyma örneğidir
* Mutlaka ara hedefler olmalıdır
Örneğin "şubat ayında temel mali raporları bilgisayardan çıkarabilmek" gibi
Bu hedefleri kontrol edecek problemler yaratılarak adaydan çözmesini istersiniz
Böylece süreci denetim altında almanız kolaylaşır
* Adayın eğitime tabi tutulduğu ortamla ilgili olarak mutlaka ayrı bir başvuru mercii olmalıdır
Örneğin kendisini yetiştirecek şefle ilgili olarak
daha üst birine sıkıntılarını iletmelidir
"Eti senin kemiği benim" yaklaşımını kullanmayınız aksi takdirde ne et ne kemik kalabilir
* Adayın hataları ile ilgili mutlaka ona uygun geribildirimde bulunmak gerekir
Hata yapmak aceminin en büyük dostudur
Bunu yaşamasına izin verin
DİĞER PERSONELİN DENETLENMESİ
Alında üst maddede bu konuya giriş yapmış olduk
Diğer personel deyince iki gruptan bahsedebiliriz
* Yetiştiriciler (eğitim sorumlusu, ustabaşı, tecrübeli eleman gibi rolleri olabilir
)
* Yetiştirmeye katılmayan diğer personel
Bu konudaki alternatif riskler şunlardır
* Yetiştiren personel bu işi yük gibi görüp sahte bir eğitim süreci yaşatıyor olabilir
Birileri de mutlaka eğiteni kontrol etmelidir
* Diğer personel adaya yeterince yardımcı olabiliyor ve tecrübelerini uygun bir şekilde aktarıyor mu denetlenmelidir
Bunu yapıyor olmalarını teşvik edecek bir atmosfer yaratın
* Bunu yapmanıza rağmen bir biçimde adayın gelişimini engellemeye çalışanlar olacaktır
Bunu ona yardımcı olamayarak, bazen kasti engeller çıkararak
bazen de istemeden onu oyalayıcı ve hedeften uzaklaştırıcı arkadaşlıklar kurarak yapabilirler
Burada eğer kasıt varsa bu konuda bedel ödetmekten çekinmeyiniz
Bu işletme içi adalete uygun olacaktır
Çünkü bunu yaparak hem çaylağınızın hem de kurumunuzun geleceğine zarar vermelerini engellersiniz
Görüldüğü gibi bir kişiyi bir örgütte yetiştirmek fiiliyatı engellerle dolu olabilecek bir süreç
Bu süreçte "canım o da güçlü olmayı öğrensin" kolaycılığına kaçmadan adayın önündeki engelleri aşmasına ardım etmeye çalışmak kurumu yönetenlerin görevi olmalı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul