Prof. Dr. Sinsi
|
Kişisel Gelişimin Önemi
Kişisel gelişim; `insanların sahip olduğu potansiyelleri açığa çıkarma sanatı ve bilimidir` şeklinde tanımlanabilir Başka bir deyişle, insanların kalbine, beynine, duygularına ve diğer yeteneklerine giden yoldur kişisel gelişim Kişisel gelişimde esas olan sürekli daha iyiyi, en mükemmeli aramaktır İnsanın kendini keşfetmesi yani potansiyel yeteneklerini tanıması ve geliştirmesi, amaçlarını belirlemesi, amaçlarına ulaştıracak araçları bulması ve o araçları değerlendirme adına yapılan bütün çalışmalar kişisel gelişimin temel çalışma alanlarıdır
Kendini bulmaktır
Teknolojinin gelişmesiyle insanlar kendilerinden uzaklaşmaya başladılar, o teknolojiyi üreten unsuru yani kendilerini unuttular Bu durumda insanoğlunun imdadına kişisel gelişim yetişmekte ve bu dünyada en değerli varlığın insan olduğunu herkese hatırlatmaktadır Bu bakımda insanlar için bir fırsattır kişisel gelişim  
Yaradılış gayemiz
İnsanın, bu aleme gönderiliş gayesini öğrenmesi ve bilmesi gerekir Yaratıldık ve ruhlarımız Allah`a söz verdi Bir tek seni Rab olarak kabul edeceğiz ve bir tek sana kulluk edeceğiz Bizim gayemiz, Allah`ı tanımak ve O`na yakışır kullar olmaktır Bencillikten arınarak, insanlığa faydalı insanlar olduğumuz takdirde Allah`ın kurallarına da uyarsak yaradılış gayemize uygun yaşamış oluruz `Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz` Hz Ali`nin ilme verdiği önemi yansıtmakta bu söz İlim  İlimden ne anladığımızda önemli elbette `İlim bir nokta idi, onu cahiller çoğalttı ` İlim, ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsen, bu nice okumaktır ` İlim, Allah`ın varlığını bilmektir, Yaradana teslim olmaktır `Hayal nereye uzanırsa, ihtiyaç da oraya uzanır`
Hayal dünyamızın ucu bucağı yoktur İnsan hayal ettiği ölçüde kendisini geliştirebilir Hayal dünyasının zenginliği ile isteklerin doğru orantıda olması kişiyi mutsuz da edebilir Gerçekleştiremeyeceğimiz hayalleri vizyon olarak bulundurmakta ve gerçekleştirebileceğimiz hayalleri de hedef olarak belirtmekte fayda var Zaman az yapılacak iş çok
Yapacağımız işleri düşündükçe hayal alemimizin dahi bu işlerin altından nasıl kalkacağımızı tespit edemediğini görüyoruz Bu nedenle hayatımızı planlamalı ve zamanı iyi kullanmayı öğrenmeliyiz Öğreneceğimiz bilgilerde de seçici olmamız icap ediyor Aynı zamanda bu bilgilerin bizim hem bu dünyamızı hem de ahiretimizi kurtarması gerekiyor O halde insanın öğreneceği bilgiler, hem şimdiki zamanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek, hem de sonsuzluğu kazandırabilecek bilgiler olmalı Kendini bilen Rabbini bilir
Kişi kendisini tanıdığı takdirde Allah`ı da tanıyacaktır İnsanlar üzerinde cüzi de olsa Allah`ın sıfatları tecelli etmiştir Tersten bakacak olursak da Rabbini bilen Kendini bilir de diyebiliriz O halde nereden başlarsak başlayalım kendimizi tanımak için acele etmeliyiz
İhtiyaçlarımızı tanımlamalıyız
İhtiyaçları 5 kategoride tanımlamak mümkün 1 Temel ihtiyaçlar 2 Güvenlik, barınma 3 Sosyal ihtiyaçlar 4 İtibar görme, şeref 5 Kendini gerçekleştirme Şayet gelişiminin ilerlemiş bir düzeyde olması beklenen bir insan hala temel ihtiyaçlar, güvenlik, barınma, sosyal ihtiyaçlar ve itibar görme basamaklarını aşamıyorsa şayet, o insanın olgunluğundan bahsetmek çok da doğru olmaz
Pozitif değerler
Kişisel gelişim, insanın bireysel olarak sahip olduğu pozitif değerlerdir Bu değerler;
-Hayattan lezzet alabilme, -Diğer insanların hayatına değer katabilme, -İletişim becerileri… gibi vasıflardır Bugün Allah için ne yaptın?
Bir günü diğerine denk olmamak önemlidir Allah rızası gözetilerek yapılan her amel Allah içindir Allaha yönünü dönen ve iyi ahlak sahibi bir insan kamil insan olma yolunda gidiyordur Güzel ahlaka sahip bir insan, kişisel gelişimi başarmış demektir Mükemmel insan denilince, akla bu kainatın yaratılış vesilesi olan Muhammed Mustafa(S A V) gelir Onun yolunda gitmek, onu örnek almak, onun gibi yaşamak insanı mükemmelliğe ulaştırır Kişisel gelişim testi
Sizce doğru olan önermeleri işaretleyiniz Bütün soruları yanıtladıktan sonra işaretlediğiniz önerme sayısını toplayınız ve alttaki değerlendirmede elde ettiğiniz puanınıza karşılık geleni okuyunuz Her önerme `1` puandır
Maddi anlamda kendimi güvende hissediyorum
Hemen hemen her sabah güne başlamayı iple çekiyorum
Beni rahatsız eden veya kullanan biriyle zaman geçirmem
Eşimle veya bekar olarak hayatımdan memnumum
Kısa da olsa yılda en az 4 tatil yapıyorum
Bu öğleden sonra ölecek olsam hiçbir pişmanlık duymam
Yaşam kolay; beni etkileyen hemen hemen hiç problemim veya halledilmemiş meselem yok
Boş vaktimi tamamen hoşuma giden şeyleri yaparak geçiririm; hiçbir zaman sıkılmam
Parasal özgürlüğümü kazanma yolunda ilerliyorum; veya zaten bunu sağladım
Yanlarında hiç çaba harcamadan kendimi iyi ve rahat hissettiğim bir arkadaş grubum var
İşim/kariyerim beni hem tatmin ediyor, hem de besliyor, kendimi harcanmış hissetmiyorum
Evimi seviyorum: Konumunu, stilini, dekorasyonunu, ışıklandırmasını, verdiği duyguları, vb
Kendi hayatımı yaşıyorum, bir başkasının benim için tasarladığı veya benden beklediği yaşamı değil
Çok çok az şeyi tolere ediyorum veya katlanıyorum; yaşamımda buna yer yok
Geleceğimin ufkunda bulutlar veya sis yok; bana net ve açık gözüküyor
Maddi/mali başarı için uğraşmama gerek yok; az bir çaba ile beni buluyor gibi İsteklerim karşılandı/yatıştı; istediğim çok az şey var
Kişisel ihtiyaçlarım tatmin edildi; karşılanmamış ihtiyaçlar tarafından idare edilmiyorum
Hafta sonları ve diğer tatil günleri benim için eğlenceli
Günü tamamlamak için ihtiyacım olandan daha fazla enerji ve yaşam gücüne sahibim, gün sonuna doğru sürünmeye başlamıyorum
Yüzleşmediğim, uğraşmayı veya ilgilenmeyi ertelediğim hiçbir şey yok
Kendime şu an için en mükemmel yaşam stilini tasarladım ve yaşıyorum
Yaşamımda herhangi bir çeşit maddi stres/sıkıntı yok
Gün içinde farkındalığımı koruyabiliyorum; kendimi strese, adrenaline, kafeine veya ilaçlara kaptırmıyorum
Günümün son saatini geçirmek için en mükemmel şekli tasarladım
|