06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yılbaşı Hindisi Nasıl Pişirilir
hindi nasıl yapılır - yılbaşında hindi - hindi tarifi - hindi nasıl pişer

1 tane hindi (ortalam 5 ila 5,5 kg)
1 tane portakal
1 çorba kaşığı ince doğranmış biberiye
Bir buçuk çorba kaşığı kişniş tohumu
1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
5 sap yapraklı maydanoz
Bir orta boy soğanın çeyreği
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan (iri doğranmış)
2 sap kereviz (ince kıyılmış)
1 çay kaşığı pul kırmızıbiber
1 çay kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı bal
Tuz, karabiber (istenilen miktarda)
100 gr tereyağı
1 adet küçük boy küp küp doğranmış elma
100 gr kayısı (kuru, 4’e kesilmiş)
50 gr şoklanmış vişne
3 çorba kaşığı iri doğranmış maydanoz
60 gr iri iri dövülen fındık ve ceviz
40 gr badem (soyulmuş, hafif kavrulmuş, iri dövülmüş)
5 dilim tost ekmeği (kenarları alınmış, küçük küp doğranmış)
HİNDİ NASIL PİŞİRİLİR ?
1 tane portakalı kabuğuyla beraber rendeleyiniz Biberiyeyi katıp, harmanlayın 1 çorba kaşığı kişniş tohumu, kimyon tohumu, pul kırmızıbiber, tarçın, bal, tuz ve karabiberi havanda iyice ezin Biberiyeli portakal, tereyağının yarısı ve ezilmiş baharat karışımını krema kıvamına gelinceya kadar iyice karıştırın
Hindiyi, göğüs kısmı yukarıya gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin Her tarafına, özellikle göğüs ve but kısımlarına tereyağlı karışımı iyice sürün
Maydanoz yaprakları ve çeyrek soğanı hindinin göğüs boşluğuna yerleştirin
Kalan kişniş tohumunu hafifçe dövün Kalan tereyağı ve zeytinyağını ısıtın Soğan ve kerevizleri katıp, karıştırarak orta ateşte 5 dak soteleyin Karıştırmaya devam ederek elmayı ekleyin ve 5 dak daha pişirin Dövdüğünüz kişniş tohumunu ilave edip, 1-2 dak daha karıştırarak pişirin Kalan tüm malzemeleri katın ve iyice harmanlayın
Elmalı karışımın yarısını hindinin göğüs boşluğuna çok sıkı olmayacak şekilde doldurun Hindinin bacaklarını yukarıda çarpraz olacak şekilde sıkıca bağlayın
Hindiyle birlikte verilen pişirme termometresini, kullanma talimatında olduğu gibi hindinin göğüs etine yerleştirin
Pişirme torbasına çok az un koyup, torbanın her tarafını unlayın ve fazla unları silkeleyin Hindiyi pişirme torbasına yerleştirin Torbanın ağzını yanmaz tel ile sıkıca bağlayıp, üzerine toplu iğne ile birkaç delik açın
Önceden ısıtılmış 190 °C fırında 1 saat 40 dak pişirdikten sonra pişirme termometresinin hareketini takip edin Hindiyi fırından çıkardıktan sonra yaklaşık 10-15 dak dinlendirin
Hindinin servis edilmesinden 10 dak önce kalan elmalı karışımı, bir çorba kaşığı ısıtılmış tereyağında ve orta ateşte karıştırarak, elmalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 5 dak pişirin Hindi ile beraber servis yapın
|
|
|