Yalnız Mesajı Göster

Kırklareli Tarhanası

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kırklareli Tarhanası



tarhana bulamacı - kırklareli yöresi tarhana tarifi - tarhana bulamacı nasıl yapılır - tarhananın yararlarıTarhana bulamacı Kırklareli'nin özellikle Balkan köylerinde yapılan yöresel bir yemektir Tarım ve ormancılık gibi vücut gücü gerektiren işlerde çalışan, iklim özellikleriyle de yörenin daha soğuk olan Balkan kesimindeki köylerde yaşayanlar tarafından vücut direncini ve ısısını yüksek tutan tarhanadan, çorbasından hariç olarak bulamacı "şifa" niyetine yapılmaktadır


Eski mübadele dönemi göçmenlerince Trakya mutfağına, özellikle Kırklareli mutfağına taşındığını söylemek yerinde olur Kırklareli'nin Pınarhisar, Demirköy ve Vize ilçelerine bağlı olan, özellikle Bulgaristan'dan gelen eski göçmenlerin, daha çok Pomak'ların yaşadığı köylerde yapılmaktadır


( İslambeyli, Evciler, Yenice, Kurudere, Balaban, Soğucak, Kızılağaç vb) Çorbasının yapımı daha yaygın olduğu için şimdilerde unutulmaya yüz tutsa da, tarhana bulamacı yöre mutfağında korunması gereken bir mutfak uygulamasıdır


Malzemeler :


1 Orta boy soğan

2 Çorba kaşığı Trakya tarhanası

1,5 su bardağı su

1 Tatlı kaşığı salça

Sıvı yağ ( ayçiçek )

Güneşte kurutulmuş acı süs biberi


Yapılışı :


Yemeklik doğranmış soğanları sıvı yağda pembeleşinceye kadar çevirin

İki çorba kaşığı tarhanayı ilave edip soğanlarla beraber birkaç dakika daha kavurun


Salçayı ekleyip, kavrulmakta olan malzemeye özleştirin



Suyu ekleyip malzemenin topaklanmasına izin vermeden, sürekli karıştırmaya devam edin


Koyuca bir boza kıvamına gelip, göz göz fokurdamaya başlayıncaya kadar sürekli karıştırararak pişirin


Piştikten sonra üzerine güneşte kavrulmuş acı süs biberlerinden atıp birkaç dakika sıcaklığıyla özlenmesini bekleyin


Bu yöresel yemeği ekmek banarak yemek de kendisine has bir özelliktir


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla