06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kırklareli Tarhanası
tarhana bulamacı - kırklareli yöresi tarhana tarifi - tarhana bulamacı nasıl yapılır - tarhananın yararlarıTarhana bulamacı Kırklareli'nin özellikle Balkan köylerinde yapılan yöresel bir yemektir Tarım ve ormancılık gibi vücut gücü gerektiren işlerde çalışan, iklim özellikleriyle de yörenin daha soğuk olan Balkan kesimindeki köylerde yaşayanlar tarafından vücut direncini ve ısısını yüksek tutan tarhanadan, çorbasından hariç olarak bulamacı "şifa" niyetine yapılmaktadır
Eski mübadele dönemi göçmenlerince Trakya mutfağına, özellikle Kırklareli mutfağına taşındığını söylemek yerinde olur Kırklareli'nin Pınarhisar, Demirköy ve Vize ilçelerine bağlı olan, özellikle Bulgaristan'dan gelen eski göçmenlerin, daha çok Pomak'ların yaşadığı köylerde yapılmaktadır
( İslambeyli, Evciler, Yenice, Kurudere, Balaban, Soğucak, Kızılağaç vb) Çorbasının yapımı daha yaygın olduğu için şimdilerde unutulmaya yüz tutsa da, tarhana bulamacı yöre mutfağında korunması gereken bir mutfak uygulamasıdır
Malzemeler :
1 Orta boy soğan
2 Çorba kaşığı Trakya tarhanası
1,5 su bardağı su
1 Tatlı kaşığı salça
Sıvı yağ ( ayçiçek )
Güneşte kurutulmuş acı süs biberi
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğanları sıvı yağda pembeleşinceye kadar çevirin
İki çorba kaşığı tarhanayı ilave edip soğanlarla beraber birkaç dakika daha kavurun
Salçayı ekleyip, kavrulmakta olan malzemeye özleştirin

Suyu ekleyip malzemenin topaklanmasına izin vermeden, sürekli karıştırmaya devam edin
Koyuca bir boza kıvamına gelip, göz göz fokurdamaya başlayıncaya kadar sürekli karıştırararak pişirin
Piştikten sonra üzerine güneşte kavrulmuş acı süs biberlerinden atıp birkaç dakika sıcaklığıyla özlenmesini bekleyin
Bu yöresel yemeği ekmek banarak yemek de kendisine has bir özelliktir
alıntı
|
|
|