Yalnız Mesajı Göster

Vejetaryen Türk Mutfağında Dolmalar

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Vejetaryen Türk Mutfağında Dolmalar



dolma nasıl yapılır - dolmanın püf noktaları - dolma yaparken nelere dikkat etmeliKültür ve Turizm Bakanlığı


Dolma kelimesinin anlamı içi doldurulmuş demektir Türkiye'yi ziyaret ettiğinizde kendinizi başka insanlarla beraber minibüs, taksi veya dolmuşu kullanır bulabilirsiniz, tabii bu paranızı ne kadar tasarruflu kullanmak istemenize bağlı çünkü böyle seyahat etmek gerçekten çok ekonomiktir Türkiye'de yalnız lütfen dolmuş yerine dolma demeyin Size umduğunuzdan biraz daha fazlaya malolabilir!



Dolma yemeğini yaparken dikkat etmeniz gereken küçük bir nokta da lahana veya asma yaprağını pirinç içiyle hazırlandığınızda adının bazen sarma olabildiğidir Bu kelimenin anlamı da sarıp sarmalama olduğundan sarma denmesi çok normaldir Ve genellikle dolmalarla beraber yer alır



Size afiyet olsun denince ki bu 'yediğiniz size sağlık getirsin' demektir sizin de aynı şekilde cevap vermeniz çok hoş olur


Türk sebze yemeklerini hazırladığınızda insanlar size mutlaka böyle iltifat edeceklerdir Önceleri pikniklerde birkaç çeşit börek (kızartma ya da fırında pişmiş olarak) köfte ve haşlanmış yumurtayla beraber biber dolması götürmek gerekirdi Ama şimdilerde kimse pikniğe giderken bu kadar çok çeşitli piknik yemeği götürmüyor yanlarında


Yine de biber dolması yaz akşamlarının akşam yemeği menüsünde olmazsa olmazlardan (Eskiden her sebzeyi çıktığı mevsimde yerdik ama artık öyle değil) Kullandığımız biberler dış kabuğu çok yumuşak ve açık yeşil renkteler Tüm zeytinyağlı yemek tarifelerinde oda sıcaklığında servis esastır


Üstlerini kapatarak dolabınızda birkaç gün muhafaza edebilirsiniz ama lütfen yemeden önce onları dolaptan çıkartıp oda sıcaklığında biraz tutun ki damak zevkinize ve midenize en uygun hale gelsinler Veya piştikten sonra biraz soğuyunca da yiyebilirsiniz Yemekler sofraya getirilmeden önce mutlaka dinlenmelidir


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla