Konu
:
Beşparmak Kazak Yemeği
Yalnız Mesajı Göster
Beşparmak Kazak Yemeği
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Beşparmak Kazak Yemeği
Beşparmak Kazak Yemeği Tarifi - Beşparmak Kazak Yemeği Nasıl Yapılır - Beşparmak Kazak Yemeği Malzemeleri
Kazakların geleneksel yemeklerinden biri olan beşparmak yemeği, elle yendiği için adına beşparmak denmiş
Binlerce kişilik kafilelerle başlayan Türkiye yolculuğu macerasından önce, 1943′lere kadar yaşadıkları Altay dağlarının steplerindeki soğuk yaşam şartlarına en uygun menü olan, et, sorpa “etsuyu”, pilav ve hamur ağırlıklı sofralar Kazakların vazgeçilmezidir
Hamurun etsuyunda pişmiş lezzetini tatmak isterseniz tarifime buyrun
Malzemeler:
1 kg
kemikli kuzu eti
1 kuru soğan
2 su bardağı un
1 yumurta
Yeterince ılık su
tuz
(isteğe göre haşlama suyuna tane zencefil, patates havuç ilave edebilirsiniz)
Yapılışı:
İri parçalanmış etleri büyük bir tencereye yerleştirin ve üzerini 1 karıştan biraz fazla geçene kadar su ile doldurup kaynamaya bırakın (en son hamurları bu suda haşlayacağımız için suyunun bol olması gerek)
Etin köpüklerini alın ve yumşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin ve damak tadınıza göre tuzunu atın
Unu çukur bir kaba koyup ortasını havuz gibi açın, yumurtayı tuzunu koyduktan sonra ılık sudan yavaş yavaş dökerek ne sert ne çok yumşak olmuyacak şekilde bir hamur elde edin
Hamurun zerinin kurumaması için nemli bir bezle örtüp 20 dk
bekletin
Dinlenmiş hamuru ikiye
bölün ve mantı hamuru
kalınlığında açın ve merdaneye dolanmış haliyle uzunlamasına kesin (1
resimdeki gibi)
4 parmak eninde kareler kesin ve hamurları birbirinden ayırıp bir tepsiye dizin
Etleri tencereden çıkartın ve kaynayan suya hamurların bir kısmını atıp 5 dk
haşlayın yumşayan hamurları kevgirle büyükçe servis tabağına alın (2
resimdeki gibi)
Hamurlar pişerken, bir taraftanda 1 kepçe etsuyunu küçük bir sos tenceresine alıp piyazlık doğranmış soğanı ilave ederek orta ateşte karıştırarak soğanları hafifçe yumşatın
Etleri hamurların üzerine servis edin ve en son soğanı süzerek ekleyin
Not:
Tadına varabilmek için elle yemenizi tavsiye ederim, afiyet olsun
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul