06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Saray Usulü Piliç (İçli Tavuk)
MALZEMELER
Tavuk 1 adet 1250 gram
Su 2 2/3 su bardağı 530 gram
Tuz 3 1/3 tatlı kaşığı 20 gram
Pirinç 1 1/3 su bardağı 240 gram
Margarin 3 yemek kaşığı 30 gram
Tavuk ciğeri 1 adet 45 gram
Çamfıstığı 3 yemek kaşığı 30 gram
Kuşüzümü 3 yemek kaşığı 30 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Salça 1 yemek kaşığı 10 gram
Sarmısak 1 diş 3 gram
YAPILIŞI
Tavuğu yıka, 2 su bardağı tatlı kaşığı tuz ile, kısık ateşte, yaklaşık 35 dakika pişir, göğüsten boyuna doğru keserek göğüs ve sırt kemiklerini, butları da iç kısımlarından keserek bacak kemiklerini çıkar Böylece tavuğun etli kısımlarının şeklini bozmadan kemiklerini ayır Pirinci yıka, süz Tencereye margarini koy ve erit, ciğeri 1 santimetreküp irilikte doğrayıp, fıstıkla birlikte yağa ekle, ara sıra karıştırarak fıstıklar sararıncaya değin, yaklaşık 2-3 dakika kavur, pirinci kat, birkaç kez çevir Tavuk suyuna sıcak su ekleyerek ölçüyü 2 2/3 su bardağına tamamla Su ve kalan tuzu pirince ekle, karıştır, kuşüzümü serp, önce orta sonra kısık ateşte, suyunu çekene değin, 15-20 dakika pişir, kara biberi serp, üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendir Tavuğu pilavın bir kısmı ile doldur, fırın tepsisine ters çevir Salçayı, 2 yemek kaşığı su ile ez Sarımsağı soy, yıka, ez, salçaya ekle, karıştırıp tavuğun yüzeyine sür Önceden ısıtılmış, orta sıcaklıktaki fırında üzere kızıncaya kadar, yaklaşık 20 dakika pişir Servis tabağına al, etrafına kalan pilavı yerleştir
|
|
|