Yalnız Mesajı Göster

Yeşil Sivri Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yeşil Sivri Biber Turşusu Nasıl Yapılır



kıl biber turşusu - sivri biber turşusu yapımı - biber turşusu tarifi - tekme Tokat turşusuMalzemeler :


Yeşil sivri biber ( Kıl biber )

1 Su Bardak Sirke ( Üzüm veya Elma )

1 Su Bardağı Ayçiçek Yağı

2 Yemek Kaşığı Tuz

1 Tepeleme Yemek Kaşığı Toz Şeker

Sarımsak, maydanoz


Yapılışı :


İyice yıkanıp, kurulanan körüklü kıl biberler elle hafifçe bastırılarak turşu kurulacak kavanozlara konulur

Aralarına birkaç iri dişli sarımsak ve kalın sapları ayrılıp elle iri iri koparılmış maydanoz yaprakları ilave edilir

Bir litrelik kavanoz hesabına; bir su bardağı sıvı ayçiçek yağı ve bir bardak sirke, tuz ve toz şeker ilave edilip ağzı sıkıca bağlanır

Kavanozlar bekletilecekleri yerde yan yatırılırlar Bu süre içinde kapakları asla açılmaz

Her gün kontrol edilen kavanozlar, gün içinde birkaç defa tekerlenerek yağ ve sirkenin malzemenin her yanına dağılması sağlanır

Bu işlem 10-12 süreyle devam ettirilir

Bu süre sonunda serin bir yerde muhafaza edilen turşular, yemeye hazır hale gelirler


Şimdilerde cam kavanozlar tercih edilse de, eskiden turşular 2-3 litrelik turşu bidonlarına hazırlanırdı Turşu kurulduktan sonra, tabir yerindeyse mutfakta "ayak altında", görünen bir yere yan yatırılırdı Evin küçük çocukları dahil mutfağa girenlere, "gördüğünüz yerde tepikleyip bidonu tekerleyin" diye öğüt verilirdi Bir oyuna dönüştürülen bu öğütle bidondaki yağlı sirkenin turşu hazırlandığı sürece malzemenin her yerine sirayet etmesi amaçlanırdı Edirne mutfağında halk arasında bu turşuya hazırlanışındaki kavanozun sürekli tekerlenmesi sebebiyle "tekme tokat turşusu" denilir


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla