Konu
:
Yeşil Sivri Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Yalnız Mesajı Göster
Yeşil Sivri Biber Turşusu Nasıl Yapılır
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yeşil Sivri Biber Turşusu Nasıl Yapılır
kıl biber turşusu - sivri biber turşusu yapımı - biber turşusu tarifi - tekme Tokat turşusuMalzemeler :
Yeşil sivri biber ( Kıl biber )
1 Su Bardak Sirke ( Üzüm veya Elma )
1 Su Bardağı Ayçiçek Yağı
2 Yemek Kaşığı Tuz
1 Tepeleme Yemek Kaşığı Toz Şeker
Sarımsak, maydanoz
Yapılışı :
İyice yıkanıp, kurulanan körüklü kıl biberler elle hafifçe bastırılarak turşu kurulacak kavanozlara konulur
Aralarına birkaç iri dişli sarımsak ve kalın sapları ayrılıp elle iri iri koparılmış maydanoz yaprakları ilave edilir
Bir litrelik kavanoz hesabına; bir su bardağı sıvı ayçiçek yağı ve bir bardak sirke, tuz ve toz şeker ilave edilip ağzı sıkıca bağlanır
Kavanozlar bekletilecekleri yerde yan yatırılırlar
Bu süre içinde kapakları asla açılmaz
Her gün kontrol edilen kavanozlar, gün içinde birkaç defa tekerlenerek yağ ve sirkenin malzemenin her yanına dağılması sağlanır
Bu işlem 10-12 süreyle devam ettirilir
Bu süre sonunda serin bir yerde muhafaza edilen turşular, yemeye hazır hale gelirler
Şimdilerde cam kavanozlar tercih edilse de, eskiden turşular 2-3 litrelik turşu bidonlarına hazırlanırdı
Turşu kurulduktan sonra, tabir yerindeyse mutfakta "ayak altında", görünen bir yere yan yatırılırdı
Evin küçük çocukları dahil mutfağa girenlere, "gördüğünüz yerde tepikleyip bidonu tekerleyin" diye öğüt verilirdi
Bir oyuna dönüştürülen bu öğütle bidondaki yağlı sirkenin turşu hazırlandığı sürece malzemenin her yerine sirayet etmesi amaçlanırdı
Edirne mutfağında halk arasında bu turşuya hazırlanışındaki kavanozun sürekli tekerlenmesi sebebiyle "tekme tokat turşusu" denilir
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul