Konu
:
Kış Hazırlığı Domates Püresi
Yalnız Mesajı Göster
Kış Hazırlığı Domates Püresi
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kış Hazırlığı Domates Püresi
Kış Hazırlığı Domates Püresi Tarifi - Kış Hazırlığı Domates Püresi Nasıl Yapılır - Kış Hazırlığı Domates Püresi Malzemeleri
Malzeme Listesi
10 Kilogram Domates
Kış Hazırlığı Domates Püresi Nasıl Yapılır?
Kış mevsimi geldiğinde satın aldığınız domateslerin lezzeti yaz mevsimindekilere benzemez
Bu nedenle yemeklerde ve çorbalarda kullanmak istemeyiz
Kış mevsiminde kullanmak üzere ya domatesleri rendeleyerek derin dondurucuya atabiliriz (ki çok fazla yer kaplarlar) ya da kavanozlarda saklayabiliriz
Kavanozlar konserve yapımına uygun ve metal kapaklı olmalıdır
Plastik kapaklı cam kavanozlar uygun değildir
Domates püresi yapmak için öncelikle ağustos sonu ya da eylül başında domateslerin en olgun zamanını beklemek gerekir
Bu mevsimde iri ve içi dolgun bahçe domatesi seçilir
1
Domates püresini saklayacağınız kavanozları yıkayıp içlerini kurutun
(Bu iş için genelde evlerde biriken cam kavanozlar ve ağzı geniş şişeler tercih edilir) Şişelerin içleri mutlaka kuru olmalıdır
2
Domateslerin dışlarını ovarak yıkayın ve sularının süzülmesi için süzgeçe koyun
3
Eğer domatesleri el ile rendeleyecekseniz, domateslerin kabuklarının kolayca soyulması için büyükçe bir tencerede su kaynatın ve domatesleri içine atıp çıkarın
Kabukları kolayca soyulacaktır
Ancak annelerimizden de öğrendiğimiz üzere bütün vitamin kabuktadır
Bu nedenle kabuğu soymak yerine blender ile pürelemek daha uygun ve pratik olacaktır
(Bütün vitamin kabukta olmasa da, kabuk ile etli kısımın tam birleştiği noktadadır
Kabuğu ne kadar ince soyarsak soyalım, asıl işimize yarayan kısmı kaybetmiş oluruz)
4
Kabuklarını soyduğumuz ya da bıçakla lekeli kısımlarını temizlediğimiz domatesleri bir kaç parçaya ayırarak rondoya koyun ve püre haline getirerek tüm püreyi büyük ve derin bir tencerede biriktirin
5
Ocağın altını yakarak domatesleri kaynatana kadar pişirin
6
Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve yaklaşık 10 ya da 15 dakika daha hafifçe kaynatmaya devam edin
Bu sırada tahta bir kaşık yardımı ile üzerinde biriken köpükleri alarak atın
7
Tezgahin ya da düz bir zemin üzerine kavanozları dizmek ve eğer püre akarsa kirletmemek üzere birkaç kat kağıt serin
8
Düz bir tabağın üzerine kavanozu koyun
(Kavanozu tabağın üzerine içine sıcak domates püresini koyduğunuzda eliniz yanmaması için koyuyoruz)
Kaynayan domates püresini sıcakken, kepçe ile tencereyi karıştırarak (pürenin iri ve ağır kısımları dibe çökmemesi için) kavanoza doldurun
Kavanozdan yarım santimden daha az bir kısmı boşluk kalsın
Soğutmadan kapağını sıkıca kapatın ve etrafına bulaşan püre varsa silerek, ters çevirerek düz bir zemine koyun
Pürenin soğumaması için kavanoza doldurduktan hemen sonra kapağını kapatın ve dolum işlemine ondan sonra devam edin
(Püf noktası bunu yaparken iki kişi çalışırsanız biri doldurup biri kapak kapatabilir)
9
Ters çevrilen kavanozları bir gün boyunca hiç kıpırdatmadan ters halde bekletin
10
Ertesi gün kavanozları çevirerek kapaklarının içine çöktüğünden emin olmak için kontrol edin
İçine çökmüş ise kış boyunca serince bir yerde saklayarak, kullanacağınız zaman açın ve kullanacağınız miktarı alarak, kalan kısmı kapağını kapatarak buzdolabına koyun
Kapağı açıldıktan sonra birkaç gün buzdolabında bekleyebilir
11
Kış boyunca yapacağınız lezzetli yemeklerin adresi olarak da sitemizi gösterin
Afiyet Olsun
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul