06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kestaneli Lahana Sarma
Malzemeler :
• 1 adet küçük lahana (yaprakları ince olacak)
• 2 su bardağı pirinç
• 2 adet büyük soğan
• 1 çorba kaşığı çam fıstığı
• 1/2 çorba kaşığı kuşüzümü
• 1/2 kg kestane
• 1,5 su bardağı zeytinyağı
• 1 demet taze soğan1 demet maydanoz
• 1 demet dereotu
• 1 demet taze nane ya da 1 çorba kaşığı kuru nane
• 1 5 tatlı kaşığı tuz
• 1 paket yenibahar
• 1/2 paket tarçın
• 2,5 tatlı kaşığı tozşeker
• 1 adet limon
• 6 su bardağı su
Tarifi:
Lahana yapraklarını yırtmadan ayıklayıp kaynar suya atın Pişirmeden, sarılabilecek kadar yumuşatın Lahana yapraklarını kaynar sudan çıkarıp, sarmanın büyüklüğüne göre parçalara ayırın, soğumaya bırakın
Pirinci kaynar suda bir süre bekletin
Soğanları rendeleyin
Kestanelerin kabuğunu çizdikten sonra birkaç dakika kaynar suya atın Kestaneleri bıçak ucu yardımıyla, fazla dağılmadan muntazam şekilde dış ve iç kabuklarından ayırın Kestaneleri tavla zarı şeklinde küçültün
Soğan ve fıstıkları 1 su bardağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar, kavurun Pirinci ekleyip, şeffaflaşıncaya kadar çevirin Kestane ve kuşüzümünü de ilave edin 2 - 3 dakika daha kavurduktan sonra 4 su bardağı kaynar su ilave ederek pilavı pişirin Suyunu çekince demlenmeye bırakın
Taze soğan, maydanoz, dereotu, ve naneyi ince kıydıktan sonra sıcak harcın üzerine koyun Tuz, tozşeker, yenibahar ve tarçın ilave ederek, harcı sıcakken karıştırın Yarım saat dinlenmeye bırakın Lahana yapraklarının içlerine harç koyup sarın
Tencerenin dibine lahananın ayrılan damarlarını yayın, üstüne sarmaları sıralayın Üzerine biraz daha tuz, tozşeker ve 1/2 su bardağı zeytinyağı ilave edin Sarmaların hizasına gelinceye kadar, yaklaşık 2 su bardağı sıcak su koyun Sarmaların üzerine bir tabak kapatın
Tencerenin kapağını kapatın
Sarmaları kaynayıncaya kadar hızlı, kaynamaya başlayınca kısık ateşte, suyu çekilinceye kadar pişirin Hafif ekşimsi lezzet isterseniz, sarmalar dizilirken aralara kabuğu alınmış limon dilimleri yerleştirebilirsiniz
Sarmalar piştikten sonra, soğumadan tencereden çıkartılmamalıdır Lahana sarması bir gece soğuk bir yerde bırakıldıktan sonra servis yapılırsa, daha iyi sonuç alınır
alıntı
|
|
|