Konu: Pestil
Yalnız Mesajı Göster

Pestil

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pestil



Kara üzümler toplanır, taneleri çöplerinden ayrılır Üzümler kazana konularak kaynatılırak şıra elde edilir ve süzülür bir bakraç şıraya yarım kilogram buğday nişastası katılır ve yavaş yavaş karıştırılarak bulamaç elde edilir kepçeyle karıştırılarak kıvamını buluncaya kadar çırpılır
Sonra evin düz damlarına serilen çarşafların üzerine dükülür Kevgir ile düzgünce yayılır oklava ile bulamacın her yana eşit olarak yayılması sağlanır Üzerine kırılmış kayısı çekirdeği atılır
Pestilin bezlerden soyulması zamanı geldiğinde pestilin serili olduğu çarşaf, diğer temiz bir çarşafın üzerine ters çevrilir, su ile ıslatılır sonra da yumuşayan pestil çarşaftan çıkartılır, ip üzerine serilir Bir-iki saat bekledikten sonra makasla kare biçiminde kesilir Üzerine nişasta serpilir ve katlanır Tenekelere yerleştirilir


dut pestili ve köpük pestili de aynı yöntemlerle yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla