Konu
:
Şeftali Marmelatı
Yalnız Mesajı Göster
Şeftali Marmelatı
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Şeftali Marmelatı
Şeftali Marmelatı Tarifi - Şeftali Marmelatı Nasıl Yapılır - Şeftali Marmelatı Malzemeleri
ŞEFTALİ MARMELATI
Şeftali marmelatı hazırlanırken;
1 kg
şeftali ezmesi, 750-900 gram şeker, 1 limon suyu veya 1 gram limon tuzu kullanılır
Olgun şeftalilerden yapılır
Marmelat yaparken önce şeftaliler yıkanır
İkiye bölünerek çekirdekleri çıkarılır
Çok olgun olanlar doğrudan doğruya kevgire konularak ezmesi yapılır
Biraz sert olan şeftalileri kevgirden ve ezme makinasından kolay geçmesi için yumuşayıncaya kadar 1 kilogram şeftaliye 0,5-1 bardak su ilave edilerek kaynatılır
Sonra kevgirden geçirilerek ezmesi elde edilir
Şeftali ezmesi pişirme tenceresine konur
Kuvvetli ateşte ısıtılırken şeker parti parti ilave edilir
Pişirmenin sonuna doğru limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek ateşten indirilir
Sıcakken temiz ve kuru kaplara doldurulur
MARMELAT NASIL YAPILIR?
Marmelat yaparken meyvelerin öncelikle yıkanması ve çekirdeklerinin çıkarılması gereklidir
Daha sonra meyvelerin etli kısımları ezme haline getirilir
Ancak ayva veya elma gibi meyvelerin etleri yumuşak olmadığından kolayca ezilmez
Bu tür meyvelerin bir miktar su ile kaynatılması gereklidir
Haşlanıp yumuşatılan meyveler kevgirden veya ezme makinasından geçirerek püre haline getirebilirsiniz
Kayısı, şeftali gibi yumuşak olan meyveler ise direk olarak kevgirden veya ezme makinasından geçirilebilir
Kuru meyvelerden marmelat yapılacaksa meyvelerin 8-10 saat su içinde ıslatılması ve yumuşayıncaya kadar haşlanması gerekir
Daha sonra ezme haline getirirsiniz
Marmelat yapımında kullanılacak olan tencerelerin yayvan ve geniş olmasını öneririz
Önceden tartılmış meyve ezmesine belirlenen miktarda şeker ilave edilir
Şeker ezmeye en az iki seferde konulmalıdır
Böylece şekerin iyi karışması ve erimesini sağlamış olursunuz
Şeker ilave edilen ezme sürekli karıştırılarak pişirilir
Karıştırmaya gereken önem verilmezse marmelatın dibi tutabilir
Bir kilogram meyve ezmesine konulacak şeker miktarı 500 ile 1000 gr
arasındadır
Bu miktar meyvenin cinsine ve olgunluğuna göre değişebilir
Şeftali gibi tatlı meyvelerde şeker az kullanılırken; portakal, limon, greyfurt gibi ekşi meyvelerde kullanılan şeker miktarı artırılmalıdır
MARMELATIN KIVAMI NASIL BELİRLENİR?
Pratik bir yöntem ile marmelatın pişip pişmediği anlayabilirsiniz
Marmelattan bir miktar tabağa koyup soğumasını bekleyin, soğuduktan sonra marmaletın içinde durduğu tabak sağa sola yatırıldığında marmelat akmıyorsa olmuş demektir
Aynı işlem kaşıkla da yapılabilir, marmelat parçalar halinde kaşıktan akıyorsa pişmiştir
Marmelatlarda reçele göre daha az şeker kullanıldığı için şekerlenme olmaz
MARMELAT NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR?
Ambalaj olarak cam kavanoz, teneke ve plastik kaplar kullanılabilirsiniz
Marmelatı temiz ve kuru kaplara sıcak olarak doldurun
Hava almayacak şekilde kapattıktan sonra ters çevrip bırakın
Marmelat saklama kaplarınızı rutubetsiz ve havadar yerlerde saklamalısınız
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul