Yalnız Mesajı Göster

Adıyaman Usulü Ekşili Köfte

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adıyaman Usulü Ekşili Köfte



Ekşili Köfte Tarifi - Ekşili Köfte Yapılışı - Ekşili Köfte Nasıl Yapılır - Ekşili Köfte Malzemeleri

Malzeme

Duru Nohut 1/2 su bardağı

Soğan 1 orta boy

Salça 5 yemek kaşığı

Kırmızı biber 2 tatlı kaşığı

Kıyma 1 su bardağı

Duru Çiğ köftelik Bulgur 1+1/2 su bardağı

Tuz 2 tatlı kaşığı

Un 1/2 su bardağı

İrmik 1/2 su bardağı

Kuşbaşı et 200 gram

Zeytinyağı 7 yemek kaşığı

Sumak suyu 4 yemek kaşığı

Su 8 su bardağı

Nane 2 yemek kaşığı

Porsiyon Adedi: 6-8


YAPILIŞI

Nohut yıkanır akşamda 1 su bardağı su ile ıslatılır , ertesi gün 1 su bardağı su ile basınçlı tencerede haşlanır(nohutun suyu süzülür,yemekte kullanılmak üzere ayrılır)soğan soyulur,yıkanır ve ince ince doğranırBir tepsiye soğan ,3 yemek kaşığı salça,1 tatlı kaşığı kırmızı biber,kıyma,bulgur ve 1 tatlı kaşığı tuz konur,özleşinceye kadar iyice yoğrulurUn ve irmik ilave edilerek iyice özleşirNohut büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanırdiğer tarafta bir tencerede kuşbaşı et yağm ile kurutmadan kavrulurKalan 2 yemek kaşığı salça ilave edilerek 1-2 kez çevrilirNohut,kalan kırmızıbiber,ve sumak suyu eklenip karıştırılırnohutun haşlama suyu,8 su bardağına tamlanarak ilave edilirKaynayınca kalan tuz ve köfteler atılır,5 dakika kadar tuz ve köfteler atılır,5 dakika kadar kaynatılır(fazla kaynatılırsa köfteler dağılır)Nane ilave edilir ve ocaktan indirilirSıcak olarak servis yapılırHemen servis yapılmayacak ise köfteler süzülür,servis yapılacağı zaman suyu ısıtılarak köfteler ilave edilirAksi halde köfteler dağılabilir(KKAydınaydoğdu)


NOT: Doğu ve Güney Anadolu Bölgelerinde olarak yapılmaktadır Tarif Adıyaman yöresinden alınmıştır Tuz miktarı, salçanını tuz oranına ve arzuya göre değişebilir Sumak suyu yerine sumakta kullanılabilir


Yemek Fotoğrafları

Alıntı Yaparak Cevapla