Konu
:
Bulgur Köfteli Mantı
Yalnız Mesajı Göster
Bulgur Köfteli Mantı
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bulgur Köfteli Mantı
Bulgur Köfteli Mantı Tarifi - Bulgur Köfteli Mantı Yapılışı - Bulgur Köfteli Mantı Nasıl Yapılır - Bulgur Köfteli Mantı Malzemeleri
Malzemeler
2 su bardağı ince köftelik bulgur
2 yemek kaşığı irmik
2 su bardağı sıcak su
1 adet orta boy kuru soğan
4 çay kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
1 adet yumurta
1 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Sosu için;
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu (haşlama suyunu da kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
3 su bardağı sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:
Sosun hazırlanması için; sıvıyağ, 0 biber ve domates salçası küçük ytl bir tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar pişirilir
Üzerine sıcak et ya da tavuk suyu (köftenin haşlama suyu da kullanılabilir) eklenip tuz ve karabiber serpilir
Sık sık karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilip ocaktan alınır, irmik ve, bulgur ağzı kapaklı derin bir kaba alınır
Üzerine 2 su bardağı kaynar su ve rendelenmiş soğan eklenip ağzı kapatılır
Bulgurun şişmesi ve yumuşaması için 20 dakika kenarda bekletilir
Arada sırada karıştırılarak ezilmesi gerekir
Diğer taraftan, yumuşayıp şişen bulgur derin bir kaseye koyulur
Üzerine tuz, baharatlar ve salça ilave edilip yoğrulur
Un ve yumurta eklenip en az 5-6 dakika, macun kıvamına gelinceye kadar yoğrulur
Bu yoğurma aşaması çok önemlidir bu aşama sayesinde köfteler haşlama sırasında dağılmaz
Vıcık vıcık ses gelinceye ve bulgur iyice özleşinceye kadar yoğrulması gerekir
Eller suya batınlarak köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp avuçlar arasında yuvarlanır
8-10 su bardağı tuzlu su bir tencerede kaynatılıp bulgurlu köfteler tencereye aktarılır ve kaynayan suda 7-8 dakika kadar haşlanır
Pişen köfteler zaten su yüzüne çıkacaktır
Köfteler el kevgiri yardımıyla tencereden alınıp kenarda bekleyen servis tabağına alınır
Üzerine sıcak haldeki salçalı sos gezdirilir
Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilip pulbiber ve maydanozla süslenerek servise sunulur
Not: Köftelerin haşlandığı suya et ya da tavuk suyu tableti atılması yemeğin lezzetine lezzet katar
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul