Yalnız Mesajı Göster

Ekşi Karadut Şurubu

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ekşi Karadut Şurubu



İçecek Tarifi - Karadut Şurubu Nasıl Yapılır


Karadut şurubu çok yararlıdır Osmanlı sarayında çocuk ilacı olarak kullanılırdı Evlendirilerek azad edilen ve halk arasında saraylı denilen cariyeler aracılığıyla bu tedavi biçimi evlere yayıldı 2-3 yaşına kadar bebeklerin ağızlarında ve dudaklarında oluşan ve süt yarası denilen yaralar, bu şuruptan pamukla sürülerek tedavi edilirdi

Kullanılacak malzeme:


1 kg ekşi karadut,

1,5 kg tozşeker


Yapılışı:


Karadut iki türlüdür Bir türü ekşi, diğer türü tatlıdır İkisinin de kokusu aynıdır Ancak şurubu yapılacak karadut tatlı karadut ise şuruba 50 gr limontuzu ilave edilmelidir Şerbetlerin mayhoşluğu serinleticiliğini artırır


Karadutun saplan ayıklanıp temizlenir, bol suda örselenmeden yıkanır ve sularının süzülmesi için süzgece konur Suyu süzdürülmüş karadut tozşekerle karıştırılıp yoğurulur ve şekerin erimesi için 10-12 saat bir kenarda bırakılır Sonra ince delikli süzgeçten geçirilerek süzülür


Kalan posaya 1/2 bardak su katılarak tekrar yoğurulur ve ince delikli süzgeçten geçirilir


Şurup şişelere doldurulur, serin bir yerde veya buzdolabında saklanır İstenildiğinde, beşte biri şurup olmak üzere suyla karıştırılarak ikram edilir




alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla