Konu
:
Ekşi Karadut Şurubu
Yalnız Mesajı Göster
Ekşi Karadut Şurubu
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ekşi Karadut Şurubu
İçecek Tarifi - Karadut Şurubu Nasıl Yapılır
Karadut şurubu çok yararlıdır
Osmanlı sarayında çocuk ilacı olarak kullanılırdı
Evlendirilerek azad edilen ve halk arasında saraylı denilen cariyeler aracılığıyla bu tedavi biçimi evlere yayıldı
2-3 yaşına kadar bebeklerin ağızlarında ve dudaklarında oluşan ve süt yarası denilen yaralar, bu şuruptan pamukla sürülerek tedavi edilirdi
Kullanılacak malzeme:
1 kg ekşi karadut,
1,5 kg tozşeker
Yapılışı:
Karadut iki türlüdür
Bir türü ekşi, diğer türü tatlıdır
İkisinin de kokusu aynıdır
Ancak şurubu yapılacak karadut tatlı karadut ise şuruba 50 gr limontuzu ilave edilmelidir
Şerbetlerin mayhoşluğu serinleticiliğini artırır
Karadutun saplan ayıklanıp temizlenir, bol suda örselenmeden yıkanır ve sularının süzülmesi için süzgece konur
Suyu süzdürülmüş karadut tozşekerle karıştırılıp yoğurulur ve şekerin erimesi için 10-12 saat bir kenarda bırakılır
Sonra ince delikli süzgeçten geçirilerek süzülür
Kalan posaya 1/2 bardak su katılarak tekrar yoğurulur ve ince delikli süzgeçten geçirilir
Şurup şişelere doldurulur, serin bir yerde veya buzdolabında saklanır
İstenildiğinde, beşte biri şurup olmak üzere suyla karıştırılarak ikram edilir
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul