Konu
:
Lakerda
Yalnız Mesajı Göster
Lakerda
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Lakerda
MALZEMELER:
1
5 kilo balık
iri taneli, turşuluk
Defne yaprağı
Çekirdek
Karabiber
HAZIRLANIŞI:
Balık temizlenmemiş olarak satın alınır
Çok keskin bir bıcakla kafası ve kuyruğu kesilip ayrılır
Gövde kalınca dilimlere kesilir
(Etin dağılmadan kesilebilmesi için balığı kesmeden önce yarım saat kadar buzlukta tutmak yararlı olabilir
) Dilimler iyice yıkanır
Belkemiğin içindeki ve çevresindeki delikler iyice temizlenir
Balıkta hiçbir şekilde kan veya kan pıhtısı kalmamalıdır
Derince bir kaba yoğun tuzlu su hazırlanır ve temizlenmiş dilimler bu tuzlu su içinde buzdolabında 24 saat bekletilir
Daha sonra bu dilimler yıkanır ve suzulur
Kavanozun dibine yarım santim kadar tuz konur
Bir balık dilimi alınır ve üzerine bir miktar karabiber çekirdeği ile defne yaprağı konur
Dilim kavanozun içindeki tuzun üzerine konur
Daha sonra diğer dilimler de benzer şekilde tuzun üzerine yerleştirilir
Bir seviye balık dilimleri ile örtulünce bunun üzerine yine yarım santim kalınlığında tuz konur
Bu şekilde bütün dilimler, aralarında tuz katmanları olacak şekilde kavanozun içine istif edilir
En üste de 1-2 santim kalınlığında tuz konur
Ertesi gün, kavanozun içinde balığın suyunun oluştuğu görülür
Iki gün sonra kavanozun içinde biriken su en üst sıra balığın seviyesine çıkmamışsa gereğinden fazla tuz kullanılmış demektir
Aksine oluşan su tuzun hepsini eritmişse gereğinden az tuz kullanılmış demektir
Kavanoz bir 10 gün kadar bekletilir
Artık lakerda oluşmuştur
İhtiyaç oldukça üstteki balık dilimleri alınır ve derince bir kaptaki tatlı suyun içinde, buz dolabinda 24 saat bekletilir
(Tuzunun iyice gitmesinden emin olmak için bu suyu zaman, zaman değiştirmek gerekebilir
) Daha sonra balık diliminin derisi soyulur, parcalara bölünerek tabağa konur, zeytinyağı ve limon ile servis yapilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul