Konu
:
Kabak Helvası
Yalnız Mesajı Göster
Kabak Helvası
06-27-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kabak Helvası
Kabak Helvası tarifi - Kabak Helvası yapilisi
GEREKLİ MALZEME
4 kg
kadar kabak
Yeterince şeker
Limon tuzu (1 kg
şekere nohuttan biraz büyükçe hesabı ile
)
YAPILIŞI
Kabağın üzerindeki kabuklar bıçakla alınır
Dolmada olduğu gibi kazınmaz
İçinin çekirdekleri ayıklanır
Parçalara bölerek rendelenir
Avuçlar içerisinde sıkılarak suyu bir tarafa akıtılır
Sıkılan topaçlar ayrı bir yere konur
Başka bir kabda ayrı ayrı iki ölçü kabak rendesi, ikinci bir kapta bir ölçü şeker hesabıyla malzemeler ayrı ayrı konur
Şeker ocakta çok az su ile eritilir
Limon tuzu, ekşiliğini belli edecek kadar katılır, şeker kıvamlıca kaynatılır
Kaynayan bu şekere göre iki misli hesabıyla ölçülen rendelenmiş kabak dökülür
Hafif ateşte karıştırarak sakız gibi ve altın sarısı bir renk alıncaya kadar karıştırmaya devam edilir
Helvanın olup olmadığını anlamak için bir parça alınır buzdolabının buzluğuna konur, çabucak donarsa olmuş demektir
Sulu ise biraz daha ocakta kaynatılır
Bütün işlemler tamam olduktan sonra servis tabaklarına alınır, üzeri düzlenir, ağartılmış badem döşenir ya da kavanozlara doldurulur
Uzun zaman hatta yıllarca durur
Not:
* Kıvama gelmiş helva ağıza alınınca kıtır kıtır yani kabak-ları iyice sakız gibi yumuşak olmamışsa biraz su koyup pişirmeğe devam edilir
** Bu helva bildiğimiz, dolmasını ve sair yemeklerini yaptığımız sakız kabağının kartlaşmış, fakat sararmamış iri olanlarından yapılır
Burdur’da üreticiler bu kabakları özel olarak yetiştirirler
Tanesi dört beş kilo gelenleri vardır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul