Konu
:
Maraş Kıvrımı - Kahramanmaraş
Yalnız Mesajı Göster
Maraş Kıvrımı - Kahramanmaraş
06-27-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Maraş Kıvrımı - Kahramanmaraş
Maraş Kıvrımı - Şule Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş
Malzemeler:
500 gr tereyağı
2 su bardağı ceviz
1 kase fıstık içi
Hamuru için
1 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Un
Tuz
Nişasta
Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Yapılışı:
Plastik bir kaba 1 su bardağı süt, 1 yumurta, 1 çay kaşığının ucu ile tuz, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, kulak memesi yumuşaklığında olması için alabildiğince un eklenerek yoğrulur
Kıvamını alan hamur dinlenmeye bırakılırken üzeri ıslak bez ile kapatılır
2 su bardağı ceviz rondodan geçirilerek ufak parçalar haline getirilir
Dinlenmiş olan hamuru açmak için açılacak olan yer unlanır, ardından dinlendirilen hamur 7 eşit parçaya bölünür
Her beze, baklava yufkası gibi ince şekilde açılır
500 gram tereyağı orta ocak ateşte küçük boy tavada eritilir
Açılan yufka 3 eşit parçaya bölünür
Her parça iki yandan alınıp ortada birleştirilerek ortasına tereyağı yayılır
Rondodan geçirilmiş olan cevizler de yufkanın tam ortasına boylu boyunca konulur
Sonra yufkayı fazla sıkmadan dürüm gibi kapatıp ardından burgu şekli verilir
Burgu olan yufkalık hamur kıvrılarak gül şekli verilir ve tepsinin tam ortasına yerleştirilir
Ortadan başa doğru ilerleyeceğimiz tatlımızın ikinci yufkası ilk yufkamızı çevreler
Diğer tüm yufkalar birbiri ardına yerleştirilir
Eritilmiş tereyağı, kaşık yardımı ile yufkaların üzerine konulur ve fırça yardımı ile yayılır
Maraş kıvrımı 180 derecede pembeleşene kadar pişirilir
Fırının önceden 200 derecede ısıtılması gerekmektedir
2 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı su orta ocak ateşine orta boy tencereye konularak kaynamaya bırakılır
Kaynama başladıktan sonra içerisine 2-3 damla limon suyu sıkılarak ortalama 10 dakika daha pişirilir ve soğumaya bırakılır
Şerbetin tam olarak soğuması gerekmektedir
Pişen tatlımızın içerisine şerbeti çekmesi için üçgen şekilde dilimlenerek üzerinde şerbet gezdirilir
1 kase fıstık içi ile servis edilmeden önce tatlımızın üzerini süsleyerek 6-8 kişilik servis edilebilir
Tatlımızın yapılış süreci ortalama 50 dakikadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul