Yalnız Mesajı Göster

Pişmaniye Nasıl Yapılır

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pişmaniye Nasıl Yapılır



pişmaniye tarifi - pişmaniye yapımı - pişmaniye yapılışı - pişmaniye macunu nasıl hazırlanır

Şeker ve sudan oluşan karışım bir kazanda 165 dereceye kadar kaynatılır Kaynamış şeker soğutma tazgahlarına dökülür Şeker soğutma tezgahlarında soğuyup yavaş yavaş macun halini alır


Macun halini almış şeker daha sonra beyazlatma işlemine tabi tutulur Eski zamanlarda ustanın şekeri demir bir çubuğa asarak uzata uzata yaptığı beyazlatma işini, günümüzde özel beyazlatma makineleri yapmaktadır Bu işlem bittiğinde şeker büyük bir sakıza benzer


Diğer yandan un ve yağdan oluşan ve bir kazanda 7-8 saat pişen özel hamur, pişmaniye’nin çekileceği büyük tepsiye belli bir miktar yayılır Halka haline getirilmiş ve hamur ile karıştırılmış şeker çekilerek açılmaya başlanır


Şeker, esnedikçe ve tepsi genişliğinde açıldıkça katlanıp tekrar açılır Bu işlem, hamur kaybolana (hamurun şekere yedirilmesi) ve şeker tel tel ayrılana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) sürer


Şeker tel tel ayrılıp hamur kaybolduktan sonra artık "pişmaniye" olmuştur 2 usta tarafından karşılıklı çekilerek koparılan pişmaniye halkası, soğutma tezgahlarına serilerek soğutulur

Çekilen pişmaniye’nin bir kısmı tel tel yemekten hoşlananlar için o şekilde paketlenirken, büyük bir kısmı sade, kakaolu ve şamfıstıklı olarak özel fincanlar ile top haline getirilir





Alıntı Yaparak Cevapla