Konu
:
Gül Tatlısı - Tokat
Yalnız Mesajı Göster
Gül Tatlısı - Tokat
06-27-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Gül Tatlısı - Tokat
Gül Tatlısı - Tokat
Malzemeler:
125 gr margarin
3 kâse un
2 çay bardağı irmik
2 çay bardağı yoğurt
2 çay bardağı zeytinyağı
1 paket hamur kabartma tozu
1 yumurta
1 kâse ceviz
Şerbeti İçin;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Yapılşı:
Orta boy tencereye 3 bardak şeker ve 3 bardak su ilave edilerek orta ocak ateşte kaynamaya bırakılır
Ara ara karıştırılarak kaynaması beklenir, kaynayan şerbetin içerisine birkaç damla limon suyu sıkılarak soğumaya bırakılır
Hamur için plastik bir kaba 3 kâse un, 2 çay bardağı irmik, 2 çay bardağı yoğurt konulur
Bu süreçte yüksek ocak ateşinde küçük bir tavada 125 gr margarin eritilir
Eriyen margarinin içerisine daha kolay soğuması için iki çay bardağı zeytinyağı eklenir
Plastik kaptaki harcın içerisine tam anlamıyla soğumuş olan eritilmiş yağ eklenir
Üzerine bir yumurta kırılarak 1 paket hamur kabartma tozu eklenir ve yoğrulma başlanır
Yoğrulma işlemi ortalama 5 dakika sürmektedir
Hamurun kulak memesi kıvamına gelmesi gerekir
Hamur ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır
Sert olur ise hamur açarken kırılır
Hamur dinlenmeye bırakıldığında 1 kâse ceviz rondodan geçirilerek ufak parçalar haline getirilir
Dinlenmiş olan hamurdan avuç içi parçalar alınarak 1 cm kalınlığında olacak şekilde küçük bezeler halinde açılır
Açılan hamurdan 1 bardak yardımı ile yuvarlak küçük parçalar kesilir
Yuvarlak parçalara bıçak yardımı ile kenarlarından 4 eşit kesik açılır
Halka şeklinin bozulmaması gerekmektedir
Hamurun tam ortasına 1 çay kaşığı rondodan geçirilmiş cevizler konularak karşılıklı düşen hamur birbirleriyle birleştirilir, ortası açık kalır ve bu şekilde gül şeklini almış olur
Fırın tepsisine yağlı kâğıt konur ve gül tatlısı hazırlanmadan 5 dakika öncesinde 170 derecede ısıtılır
Isınan fırının içerisine yağlı kâğıt üzerindeki gül tatlıları konularak 30 dakika pişirilir
Pişen gül tatlısının üzerine servis edilmeden önce soğumuş olan şerbet dökülür ve Hindistan cevizi ile süslenerek servis edilir
Gül tatlısının yapılış süresi 45-50 dakika olup 8-10 kişilik servis edilebilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul