06-27-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşure 14
Aşure Tarifi - Aşure Yapılışı - Aşure Nasıl Yapılır - Aşure Malzemeleri
Malzeme :
2-3 bardak şeker,
1/2 bardak nohut,
1/3 bardak kuru fasulye,
4-5 tane kuru incir,
3-4 çorba kaşığı kuş üzümü,
2 bardak dövülmüş aşure buğdayı,
1/4 bardak çekirdeksiz üzüm,
1/2 bardak ceviz içi,
1/3 bardak fındık içi,
2-3 kahve kaşığı tarçın
Yapılışı:
1- Buğdayı fasulyeyi, nohutu ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda akşamdan ıslanmaya bırakınız
2- Aşureyi pişireceğiniz zaman buğdayı 15 bardak suyla büyükçe bir tencerede ateşe koyunuz
3- Kaynamaya başlarken üzerinde biriken köpüğü bir süzgeçle alıp kapağını örtünüz
4- Bir yandan da fasulyeyi, nohutu ayrı kaplarda pişinceye kadar haşlayınız
5- Buğdayı ağır ateşte, karıştırmaksızın aralıksız olarak kaynatmak suretiyle taneleri kaybolacak derecede ezilinceye kadar pişiriniz, (4-5 saat)
6- Buğdayın suyu un çorbası kıvamından hafif suluca bir koyuluğa gelince şekeri, nohutu ve fasulyeyi atınız
7- Bir kaç taşımda bununla kaynatıp, ateşten aldıktan sonra fındığı, üzümü, zarları soyulmuş ceviz içini ve fındık büyüklüğünde doğranmış inciri atınız
8- Arzu ettiğiniz kaplara koyup, soğuduktan sonra üzerini kuş üzümü, mevsimi ise nar tanesi ve kıyılmış yeşil fıstık ile süsleyiniz
9- Sofraya alırken isterseniz tarçın ve gül suyu da serpebilirsiniz
|
|
|
|