06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çiçek Tatlısı
tatlı tarifi - şerbetli tatlılar - bayramlarda yapılabilecek tatlı tarifleri - çiçek tatlısı nasıl yapılır

MALZEMELER:
* 1 paket (250 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 2 yumurta
* 1,5 yemek kaşığı yoğurt
* 1,5 tatlı kaşığı sirke (elma sirkesi kullandım)
* 1 paket kabartma tozu
* yaklaşık 4,5-5 su bardağı un
*Hamuru yapıştırmak için 1 yumurta akı
*Üzeri için 1 yumurta sarısı
Şerbeti İçin:
* 5 su bardağı su
* 5 su bardağı şeker
* 4-5 damla limon suyu
YAPILIŞI:
1 Önce şerbeti hazırlayın; şekeri ve suyu tencereye alıp kaynatın, kaynamaya başlayınca 5-6 dakika daha kaynatın, limon suyu ekleyip ocaktan alın, soğutun
2 Un hariç tüm hamur malzemesini iyice karıştırın
3 Unu yavaş yavaş ekleyip yoğurarak ele yapışmayan yumuşak bir kurabiye hamuru elde edin
4 Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin
5 Dinlenen hamurun yarısını merdaneyle tezgahta açın Çiçek şeklinde kurabiye kalıbıyla kesin, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin
6 Artan hamuru diğer hamurla birleştirip yoğurun, tekrar yarım cm kalınlığında açın, kalıpla kesin Bu sefer kullandığınız kalıbın birkaç boy küçüğüyle kestiğiniz hamurun ortasını tekrar kesin, bir çerçeve elde edin
7 Bu çerçeveyi yumurta akı sürdüğünüz tepsideki hamurların üzerine oturtun, ortaya ceviz koyun
8 Hamurların hepsine bu işlemi uygulayın, hamurun üstüne yumurta sarısı sürüp 180 dereceli önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirin (fazla kızartmayın, şerbeti gelince rengi biraz koyulaşıyor)
9 Fırından çıkan kurabiyeleri uygun boyda bir tepsiye alın (yada yağlı kağıdı çıkartın), üzerlerine soğuk şerbeti gezdirin, tepsinin üzerini örterek sönmüş fırına koyun, 4-5 saat, mümkünse bir gün dinlendirip servis edin
Not: Eğer iki farklı boyda kurabiye kalıbınız yoksa kahve fincanı ve şişe kapağı gibi orantılı iki farklı araç kullanabilirsiniz!
Tarif: sofra dergisinden…
|
|
|