Yalnız Mesajı Göster

Sütlü İrmik Helvası

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sütlü İrmik Helvası



Sütlü İrmik Helvası tarifi - Sütlü İrmik Helvası yapilisi

Malzemeler:


250 gr tereyağı (tarifte 300 gr kullanılıyordu fakat ben daha hafif olmasını istedim Siz tarife uymak isterseniz 300 gr kullanın)

70 gr (2 paket) dolmalık fıstık ya da isterseniz file fıstık, badem de olur

500 gr (1 orta boy paket) irmik

500 ml kaynar süt

2,5 su bardağı su + 3 su bardağı toz şekerle hazırlayacağınız şerbet (şeker miktarını dilerseniz düşürebilirsiniz)


Yapılışı:


Derin bir tavada tereyağını kızdırıp fıstıkları hafifçe pembeleşene kadar kavurun İrmiği eklediğinizde kavurmaya devam edeceğiniz için çok kararmalarına sebep olmamak için çok koyulaşmamasına dikkat edin

Fıstıklar pembeleşince irmiği ilave ederek irmik yağı çekip rengi koyulaşmaya başlayana kadar yaklaşık 10 dakika sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin

Başka bir kapta kaynattığınız sütü azar azar ilave edin ve irmik şişip sütü çekene kadar tekrar kavurun Bu arada irmik taneleri birbirine yapışarak topaklanabilir, tahta kaşıkla bu topakları giderin

Ayrı bir sos tenceresinde su ve şekeri kaynatarak şerbeti hazırlayın ve kaynar halde tavadaki karışıma ekleyin Ateşi biraz kısarak fıstık ve irmiklerin rengi koyulaşana ve irmik şerbeti tamamen çekene kadar sürekli karıştırarak kavurun

Üzerine hindistan cevizi, antep fıstığı ya da ceviz serperek sıcak veya ılık servis yapın Dilerseniz benim yaptığım gibi küçük kalıplara alıp servis tabağına ters çevirerek güzel bir sunum yapabilirsiniz

İrmik helvası tereyağlı olduğu için soğuduğunda ya da buzdolabında kurumuş ve kıvamı bozulmuş gibi görünebilir, fakat servisten önce ısıttığınızda eski kıvamını tekrar alacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla