Yalnız Mesajı Göster

Zırva - Osmanlı Tatlısı

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zırva - Osmanlı Tatlısı



Zırva Nedir - Zırva Nasıl Yapılır - Osmanlı Aşuresi Zırva - Zırva Tarifi - Zırva Kelime Kökeni

Topkapı Sarayı 1471 Fatih Devri Yemekleri Prof Süheyl Ünver


(Pekmezli aşure)


Malzemeler (6 porsiyon)

Nişasta buğday (1 su bardağı) 100 gr

Kuru kayısı 100 gr

Kuru incir 100 gr

Çekirdeksiz kuru üzüm, İzmir üzümü 100 gr

Hurma 100 gr

Üzüm pekmezi (1 su bardağı) 150 gr

Toz şeker (1,5 su bardağı) 250 gr

İçme suyu (7 su bardağı) 1,5 litre

Çam fıstığı (2,5 çorba kaşığı) 50 gr


Bir akşam önce kayısı, üzüm ve incir ayıklayıp yıkayın Hurmanın çekirdeklerini çıkartın , hepsini istenen büyüklükte doğrayarak içme suyunda ıslatın


Ertesi gün, derin kapta su, nişasta ve şekeri orta ateşte 10 dakika karıştırarak pişirin


Aynı anda başka tencerede pekmez ve ıslatılmış meyveleri orta ateşte 5 dakika birlikte kaynatın


Pekmez ve meyveleri pişmekte olan nişastaya ekleyin, karıştırın ve 5 dakika daha pişirin


Ateşten alın ve servis yapılacak tabaklara paylaştırın


Soğutulmuş biçimde yenen zirvanın üzeri servis öncesi çam fıstığı ile süslenir Yaz mevsiminde kaymaklı veya vanilyalı dondurma ile tüketilmesi lezzetini artırır

Zırva - Osmanlı Aşuresi

Alıntı Yaparak Cevapla