06-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayvalı Yaş Pasta
ayvalı yaşpasta tarifi - pandispanya tarifi - ayvalı yaş pasta yapılışı

Malzemeler :
Kreması için :
2 adet ayva
6 yemek kaşığı toz şeker
Kırmızı gıda boyası
2 paket krem şanti
1 5 su bardağı süt
Pandispanyası için :
6 adet yumurta
2/3 su bardağı toz şeker
2/3 su bardağı un
1/3 çay bardağı portakal suyu
50 gram kakao
Yapılışı :
İlk olarak pandispanyımızı hazırlayalım Tarif Emel Başdopan'ın kakaolu pandispanya tarifi
Bunun için işe fırınımızı 175 C ye ayarlayarak başlayalım
Biz pandispanyamızı hazırlarken bırakalım fırın ısınsın
Daha sonra oda sıcaklığındaki yumurtalarımızın beyazını ve sarısını ayıralım
Mümkün oldugu kadar titiz davranalım,sarılar ve beyazlar birbirine karışmasın
Yumurtanın beyazlarını kar gibi olana kadar mikserin yüksek ayarında çırpalım
Bu işlem en 10 dakika sürüyor
Yeteri kadar çırpıp çırpmadıgınızı anlamak için çırpma kabınızı ters çevirin,yumurta aklarının akmayacak düşmeyecek kıvamda olması gerekir
Başka bir kapta yumurtanın sarılarıyla şekeri, şeker eriyene kadar çırpalım
Portakal suyunu da ekleyip kısa süre karıştırdıktan sonra mikserimizi kaldırıp bir tahta spatula alalım
Bu yumurta sarılı karışıma yumurta aklarını ekleyip spatula ile yavaşça katlama yöntemi (spatulayı alta daldırıp alttaki malzemeyi üsttekinin üzerine sanki katlarmış gibi taşıyarak) dediğimiz yöntemle,yumurta aklarının kabarıklığını söndürmeden karıştıralım
Son olarak un ve kakaoyu bu karışama eleyerek ilave edelim ve aynı yöntemle karıştıralım
22 cmlik kelepçeli kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serip pandispanyamızı boşaltalım ve zaten ısınmakta olan fırına yerleştirelim(kalıbın kenarlarını yağlamayın,çünkü hamurumuz kalıbın kenarlarınatutunarak kabarıyor,kalıbı yağlarsak kabarması mümkün olmaz)
Kürdan temiz çıkana kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim
Pandispanyayı pişer pişmez bir mutfak bezinin üzerine yerleştirilmiş ızgaranın üzerine ters çevirelim ve soğuyana kadar o şekilde bekletelim(böylelikle pandispanyamızın ortası çökmez,zaten bu şekilde dururken çökmesi yer çekimine aykırı olur)
Soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım ve sera feshle sarıp buz dolabına kaldıralım
Eğer aynı gün kullanacaksanız bile en az 1 saat buzdolabında bekletmeye çalışın(böylelikle çok daha kolay kesilir,diğer türlü parçalanma ihtimali yüksek olur)
Pandispanyamız soğurken ayvalarımızı hazırlayalım
Bunun için ayvaları soyup,çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkartalım ve herbir ayvayı 6 ya dilimleyelim
Dilimleri bir tencereye yerleştirip üzerine 6 yemek kaşığı toz şekeri koyalım
1 su bardağı ılık suya çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası ilave edip bu suyu tencereye ekleyelim ve kısık ateşte, ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim
Ayvalar pişince bir tabaga alıp soğutalım ve soğuyunca robottan geçirip püre haline getirelim
Ayvalar soğurken krem şantimizi hazırlayalım 2 paket krem şanti tozu 1 5 su bardağı soğuk sütle çırpıp sert kıvamlı bir krem şanti hazırlayalım
Pandispanyamızı ortadan ikiye keselim
Bir katını ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım
Üzerine ayva püresinden yayalım
Onun üzerine krem şantinin yarısını güzelce sürelim ve tekrar ayva püresi koyalım
Ayva püresinden süslemeler için çok az ayırıp kalanını tamamen kullanabilirsiniz
Daha sonra diğer pandispanya katını da ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım ve ilk katın ve kremaların üzerine yerleştirelim
Pastamızın üstünü kalan krem şanti ile kaplayıp ayva püresi ile süsleyelim
Ben pürüzsüz bir kaplama yapmada çok başarılı olmadığımdan kenarlarını kamufle etmek için, çok az gıda boyasıyla renklendirilmiş hindistan cevizi kullandım
Üst süslemeleri içinse kalp şeklindeki kurabiye kalıbını pastanın üstüne yerleştirip içini püre ile doldurarak, kalıbı kaldırdım ve pastanın üzerinde minik kalpler elde ettim
Pastayı birkaç saat buz dolabında beklettikten sonra yemenizi tavsiye ederim
Afiyet olsun
|
|
|