Yalnız Mesajı Göster

Damat Kurabiyesi - Kırklareli

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Damat Kurabiyesi - Kırklareli



Damat Kurabiyesi - Ceyda Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli





Malzemeler:

500 gram tereyağı

150 gram tuzsuz badem

1 adet yumurta sarısı

4 yemek kaşığı pudra şekeri

2 kase un

1 yumurta içi kadar küllü su

1 şişe güllü su

Yapılışı:

Küllü suyun özelliği odun suyu olmasıdır Kebapçılarda bulunabilir Odun külü geceden soğuk suda ıslatılır 1 kase odun külü yeterlidir 500 gram tereyağı orta ocak ateşte tencerede eritilerek plastik bir kaba boşaltılır ve soğuması beklenir Eriyen yağın içine 2 yemek kaşığı pudra şekeri ilave edilerek karıştırılır 1 adet yumurta sarısı içerisine eklenerek karıştırılır 1 bardağa çay süzgecinden geçirilen küllü su süzülür Küllü su 1 yumurtanın içi kadar olmalıdır Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı koyarak içine 150 gram tuzsuz badem ilave edilir ve orta ocak ateşte kavrulur Bademler kavrulurken içerisine 2 tatlı kaşığı pudra şekeri eklenerek kavrulmaya devam edilir Harcın içerisine 1 yumurtanın içi kadar süzülmüş küllü su eklenerek karıştırmaya devam edilir Damat kurabiyesinin harcına 1 kase un ilave edilerek yoğrulmaya başlanır Kurabiye hamurunun özelliği ne sert ne de yumuşak olmasıdır Eğer kurabiye yapılıp kenarlarından kapatıldıktan sonra çatlarsa küllü suyu az gelmiş demektir Kavrulan pudra şekerli bademler bir kaseye alınır Fırın 200 derecede ısıtılırken kavrulmuş bademler rondodan geçirilerek parçalara ayrılır Ancak iri şekilde kıyılıp ağza gelmesi gerekir Çekilen bademlerden bir avuç ayırarak geri kalan kısmını hamur ile karıştırıp yeniden yoğrulur Hamurdan 1 avuç içi kadar büyüklüğünde alınıp rulo haline getirilir ve 3 cm uzunluğunda parçalar halinde kesilir Damat kurabiyeler önceden ısıtılan fırına konularak 180 dereceye ayarlanır Üzeri pembeleşene kadar pişirilmesi gerekmektedir Kurabiyeler soğuduktan sonra 1 kaba gül suyu dökerek soğuyan kurabiyeler içine batırılarak pudra şekerine bulanır ya da sadece üzerine pudra şekeri serpilir Damat kurabiyesi 8-10 kişilik servis edilebilir Ortalama yapılış süresi 30-40 dakikadır İstenirse poğaça gibi yapılarak içerisine badem de yerleştirilebilir

Alıntı Yaparak Cevapla