Konu
:
Damat Kurabiyesi - Kırklareli
Yalnız Mesajı Göster
Damat Kurabiyesi - Kırklareli
06-27-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Damat Kurabiyesi - Kırklareli
Damat Kurabiyesi - Ceyda Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli
Malzemeler:
500 gram tereyağı
150 gram tuzsuz badem
1 adet yumurta sarısı
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 kase un
1 yumurta içi kadar küllü su
1 şişe güllü su
Yapılışı:
Küllü suyun özelliği odun suyu olmasıdır
Kebapçılarda bulunabilir
Odun külü geceden soğuk suda ıslatılır
1 kase odun külü yeterlidir
500 gram tereyağı orta ocak ateşte tencerede eritilerek plastik bir kaba boşaltılır ve soğuması beklenir
Eriyen yağın içine 2 yemek kaşığı pudra şekeri ilave edilerek karıştırılır
1 adet yumurta sarısı içerisine eklenerek karıştırılır
1 bardağa çay süzgecinden geçirilen küllü su süzülür
Küllü su 1 yumurtanın içi kadar olmalıdır
Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı koyarak içine 150 gram tuzsuz badem ilave edilir ve orta ocak ateşte kavrulur
Bademler kavrulurken içerisine 2 tatlı kaşığı pudra şekeri eklenerek kavrulmaya devam edilir
Harcın içerisine 1 yumurtanın içi kadar süzülmüş küllü su eklenerek karıştırmaya devam edilir
Damat kurabiyesinin harcına 1 kase un ilave edilerek yoğrulmaya başlanır
Kurabiye hamurunun özelliği ne sert ne de yumuşak olmasıdır
Eğer kurabiye yapılıp kenarlarından kapatıldıktan sonra çatlarsa küllü suyu az gelmiş demektir
Kavrulan pudra şekerli bademler bir kaseye alınır
Fırın 200 derecede ısıtılırken kavrulmuş bademler rondodan geçirilerek parçalara ayrılır
Ancak iri şekilde kıyılıp ağza gelmesi gerekir
Çekilen bademlerden bir avuç ayırarak geri kalan kısmını hamur ile karıştırıp yeniden yoğrulur
Hamurdan 1 avuç içi kadar büyüklüğünde alınıp rulo haline getirilir ve 3 cm uzunluğunda parçalar halinde kesilir
Damat kurabiyeler önceden ısıtılan fırına konularak 180 dereceye ayarlanır
Üzeri pembeleşene kadar pişirilmesi gerekmektedir
Kurabiyeler soğuduktan sonra 1 kaba gül suyu dökerek soğuyan kurabiyeler içine batırılarak pudra şekerine bulanır ya da sadece üzerine pudra şekeri serpilir
Damat kurabiyesi 8-10 kişilik servis edilebilir
Ortalama yapılış süresi 30-40 dakikadır
İstenirse poğaça gibi yapılarak içerisine badem de yerleştirilebilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul