Konu
:
Kandilli Mantı - Melahat Hanım'ın Mutfağı: Edirne
Yalnız Mesajı Göster
Kandilli Mantı - Melahat Hanım'ın Mutfağı: Edirne
06-27-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kandilli Mantı - Melahat Hanım'ın Mutfağı: Edirne
Kandilli Mantı - Melahat Hanım'ın Mutfağı: Edirne
İç harcı;
½ kg tavuk ciğeri
½ kg tavuk taşlık
1 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
Tuz
Karabiber
Sosu için;
4 adet tavuk but
2 adet kuru soğan
2 kaşık domates salçası
Tavuk suyu
Sıvı yağ
Yapılışı:
Plastik bir kaba 4 kase un, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta kırılıp yoğrulur
Yoğururken hamurun kulak memesinden biraz daha sert kıvama gelebilmesi için içine su karıştırılır
Yoğrulan hamur 4 eşit parçaya ayrılarak bir poşette 15 dakika bekletilir
Hamurlar dinlendirilirken mantının sosu için 4 adet tavuk budu yıkanır
Ardından orta ocak ateşte düdüklü tencereye konularak üzerini 3 parmak kalınlığında geçecek kadar su ve 2 tatlı kaşığı tuz eklenerek kaynamaya bırakılır
Yarım kilo tavuk ciğeri bol su ile yıkanırken derileri de üzerinden alınır
Temizlenen tavuk ciğerleri süzülerek ince ince kesilerek küçük parçalara ayrılır
Tavuk katısı denilen taşlıklar da, yıkandıktan sonra dinlenen hamurlar tek tek yeniden yuvarlanarak yoğrulur
Orta boy teflon tencere orta ocak ateşe alınarak içine 1,5 kaşık sıvıyağ eklenir
1 adet kuru soğan soyulduktan sonra minik minik doğranır
Eğer istenirse soğanlar yanmasın diye içine 1 kaşık su da eklenebilir
Soğanlar ile birlikte tavuğun katısı, ciğeri 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber eklenerek kavrulmaya bırakılır
1 bardak pirincin beyaz suyu çıkana kadar yıkanır ve süzülür
Etlerin suyunu bırakıp kavrulması gerekir
İyice suyunu bırakan etlere 1 bardak pirinç eklenir ve harmanlanır
Pirinçler etlerin suyu ile kısık ocak ateşte pişirilir
Ortalama 15 dakika pişmesi gerekmektedir
Mantının sosu için bir tencereye 2 adet kuru soğan soyulur ve küçük küçük doğranır
Soğanlara 1 yemek kaşığı sıvıyağ eklenerek orta ocak ateşte kavrulur
Bu sırada haşlanmış olan butlar tencereden çıkarılır, servis tabağına alınarak üzerindeki deriler soyulur
Kavrulan soğanlara 2 yemek kaşığı domates salçası ve tavukların haşlandığı suyun tamamı eklenir
Ancak sos tenceresini dolduracak kadar su eklenir
Ve kaynamaya bırakılır
Derilerinden ayrılan tavuk butları iri parçalara ayrılarak salçalı, soğanlı tavuk suyunun içerisine eklenir
Ortalama 2-3 dakika karıştırılarak pişirilir
Mantının içi için hazırlanan tavuk ciğerli pirinç, suyunu çektikten sonra altı kapatılır ve soğumaya bırakılır
Dinlenen 4 bezeden bir tanesi yarım santim kalınlığında açılarak normal mantılara göre daha büyük kesilir
İç harcımız kare şeklinde kesilen hamurlara konularak bohça şeklinde kapatılır
Fırın tepsisi sıvı yağ ile yağlanır
Tepsiye dizilen mantıların üzeri sıvı yağ ile yağlanır
180 derecede ısınan fırına 30 dakika pişirilerek üstü pembeleştirilir
Kaynamaya başlayan sosun altı kapatılarak fırında pişen kandilli mantımızın üzerine dökülür
Mantı suyunu çekecektir
Soğuması için üzeri kapatılarak bekletilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul