Yalnız Mesajı Göster

Şiran Ketesi

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şiran Ketesi



MALZEMESİ


1 su bardağı un

Yarım su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz


İçini Yağlamak İçin

5-6 yemek kaşığı margarin (eritilmiş ve soğutulmuş)

TARİF

Derin bir karıştırma kabının içine unu havuz gibi eleyerek yerleştirelim Tuzu da ilave edip, harmalayalım

Yavaş yavaş suyunu da ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım

İyice yoğrulan, haskıllanan hamurun ele yapışmaması ve kulak memesinden biraz daha sert olması gerekir İri greyfurt büyüklüğünde tek bir beze yapalım

İri yumruk büyüklüğündeki bezenin-pazının üzerini nemli bir bezle örterek en az 30 dakika kadar dinlenmeye, kıvam almasını beklemeye bırakalım

Dinlenen iyice özleşen hamuru tahta sininin üzerine, altına ve üstüne un serperek yerleştirelim

Bir oklavayla 50-55 cm çapında büyük bir yufka şeklinde açalım

Yufkanın üzerine 5-6 yemek kaşığı kadar eritilmiş ve ılıtılmış margarini kaşıkla gezdirelim

Sonra yufkanın herhangi iki tarafını ortaya doğru katlayalım

Yine aynı katlı kısımları tekrar üstlerine katlayıp, 10-15 cm eninde uzun bir dikdörtgen yufka şekline getirelim

Bu dikdörtgen yufkayı iki ucundan tutarak, spiral gibi, birbirinden ters yönlere doğru burarak uzatalım

Esnetilip, uzatılan ve yuvarlak burulmuş hale getirilen yufkayı kendi ekseni etrafında içe doğru sarıp, bir salyangoz şeklini verelim

Salyangozun en dıştaki ucunu içe doğru sokuşturup, elimizle bastıralım

Hamuru bu şekliyle 15 dakika kadar bekletelim

Sonra üzerine elimizle bastırıp, bir miktar un serpip, oklavayla 30 cm çapında açalım

Kızdırılmış saç üzerinde ya da yağsız tavada altını üstünü çevirerek iyice kızartalım

Keteyi servis tabağına aldıktan sonra sıcakken, üzerini katı yağla yağlayıp, servise sunalım

Alıntı Yaparak Cevapla