06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tost Ekmeği
evde ekmek yapımı - tost ekmeği tarifi - tost ekmeği nasıl yapılır

2 adet 23*13 cm büyüklüğünde tost ekmeği için
Malzemeler
* 10 gram instant kuru maya (veya 14 gram active kuru maya veya 25 gram yaş maya)
* 2+1/4 su bardağı (535 ml) ılık su
* 3 çorba kaşığı + 2 çay kaşığı bal
* 70 gram tereyağı, eritilmiş
* 7 su bardağı (1 kilo) un + 1 çorba kaşığı da fırına vermeden önce üzerine serpmek için
* 2 çorba kaşığı deniz tuzu (veya 1 çorba kaşığı sofra tuzu)
Yapılışı

1 Hamur yoğurma ucunun takılı olduğu mutfak robotunuzun* karıştırma kabında mayayı, balı, eritilmiş tereyağınının 60 gramını ve ılık suyu karıştırın
2 Ayrı bir kapta karıştırdığınız un ve tuz karışımının 3 su bardaklık kısmını (420 gram) bu karışıma ekleyin ve mutfak robotunuzun en düşük hızında pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar yoğurun
3 Unun geri kalan 4 su bardaklık kısmını da dört seferde, her seferde eşit miktarda olacak şekilde, karıştırma kabına aktarıp, hamur kabın kenarlarına yapışmayı bırakıp hafif yapışkan ve pürüzlü bir top halini alana kadar yoğurun
4 Hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp 5 dakika boyunca pürüzsüz bir görüntü ve elastik bir kıvam alana kadar yoğurun
5 Ayrı bir büyük boy karıştırma kabını arta kalan eritilmiş tereyağının bir kısmıyla (geri kalanı kek kalıpları için kullanılacak) yağlayın, hamuru bu kaba aktarıp üzerini temiz bir mutfak havlusuyla kapayın ve evinizin sıcak bir köşesinde, oda sıcaklığında, iki katına çıkana kadar, yaklaşık 1 saat, dinlenmeye bırakın
6 Bu aşamada, daha lezzetli bir ekmek elde etmek için, hamurun tepesine elinizle bastırarak gazını çıkarıp ardından hava almayacak şekilde streç filmle sarıp buzdolabında 24 saat dinlenmeye bırakabilirsiniz
7 23*13 santimetre büyülüğündeki 2 adet somun kek/ekmek kalıbını yağlayıp bir kenara ayırın Hamurun tepesine elinizle bastırarak gazını alın ve iki eşit parçaya ayırın Bu aşamada somunlardan birini ertesi gün pişirmek için ayırıp buzdolabına kaldırabilirsiniz
8 Her parçayı elinizle 23 cm uzunluğunda açıp dış kenarları içe doğru kıvırıp birleşen noktaları parmak uçlarınızla sıkarak sabitleyin Birleşme çizgisi alta gelecek şekilde yağlanmış kalıplara aktarın, tepelerine arta kalan bir çorba kaşığı unu serpin ve oda sıcaklığında, kek kalıbının tepesini 2-3 santim geçecek kadar kabarana dek, yaklaşık 1 saat boyunca (eğer hamuru buzdolabında beklettiyseniz kabarma işlemi 3-4 saat alacaktır), dinlenmeye bırakın
9 Ekmekleri pişirmeden 20 dakika önce fırınınızı 225 derecede ısıtmaya başlayın
10 Fırın ısısını 200 dereceye düşürüp ekmekleri fırına verin ve ekmeklerin tepesi kahverengileşene kadar, yaklaşık 45 dakika boyunca (yarısında kalıpları döndürürseniz her tarafları eşit pişecektir) pişirin
11 Pişmiş ekmek tazeliğini oda sıcaklığında 3 gün, buzlukta ise 3 ay boyunca koruyacaktır
* Eğer mutfak robotunuz yoksa, bütün adımları büyük boy bir karıştırma kabında hamuru ellerinizle yoğurarak da yapabilirsiniz
|
|
|