06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çiğ Börek Tarifi
Çiğ Börek Tarifi - Çiğ Börek Nasil Yapilir

Harcı için malzemeler, 250 kg kıyma , 1 adet soğan , 1 çay kaşığı tuzz , 1 çay kaşığından biraz az karabiber , ½ çay bardak su,
Hamuru için malzemeler, 4 su bardağı un , bir tatlı kaşığı (silme) tuzz , su,
malzemeler
Harcı için malzemeler
250 kg kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuzz
1 çay kaşığından biraz az karabiber
½ çay bardak su
Hamuru için malzemeler
4 su bardağı un
bir tatlı kaşığı (silme) tuzz
su
Yapılışı
Bir kapta un, tuzz su ilave edilerek Kulak memesi yumuşaklığına gelecek kıvama gelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır
Diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuzz, karabiber ve su karıştırılarak harç hazırlanır
Meydana gelen hamurdan ceviiz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır
Hazırlanan harç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklinde ince bir tabaka halinde sürülür
Hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafın üstüne kapatılarak, harcın dışarıya akmaması için yarım ay şekline gelen çiböreğin kennarları bir tabakla yada kapatma tırtılı ile kesilir
Hazırlanan çiğ börekler daha önce derin bir tencerede kızdırılmış (yaklaşık 2-3 su bardağı) yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır
Servis Önerileri
- Mantının yanına çook yakışır
- Mantı yerine yanına ayran yaparak da ikram edebilirsiniz
Püf Noktaları
- Varsa büyük kazannda ve kuvvetli bir ateşte pişirin
- Harcı biraz sulu olsa daha lezzzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür, bunun için de harca yarım çay bardağı suyu bir kere ilave etmek yerine yaptıkça, harcın suyunun azaldığını gördükçe su eklenirse çiğ böreklerin çoğu daha sulu olacaktır
- Hamurlar açılırkenn birbirine yapışmaması için unlamak gerekir
- Çiğ böreğin yağ emip lezzzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununun silkelenmesi kızarırkenn az yağ emmesini ve lezzzetli olmasını sağlar
- İçine harç konulduktan sonra, bekletilmeden, mümkün olduğu kadar kısa Sürede yağa atılıp kızartılmalıdır
|
|
|