Konu
:
Elmalı Kaygana 2
Yalnız Mesajı Göster
Elmalı Kaygana 2
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Elmalı Kaygana 2
Elmalı Kaygana Tarifi - Elmalı Kaygana Yapılışı - Elmalı Kaygana Nasıl Yapılır - Elmalı Kaygana Malzemeleri
500 gr
hafif ılık süt
50 gr
erimiş yağ
200 gr
un
3 bütün yumurta
1 çimdik tuz
1 kg
elma (Tercihan ekşi veya sarı elma, yoksa herhangi bir çeşit elma)
750 gr
toz şeker
2 kahve fincanı su
1 limonun suyu
Üzerine serpmek için:
150 gr
pudra şekeri
Süt, yumurta, un, yağ, tuz ve şekeri bir kapta iyice karıştırınız
İçerisinde hiç un parçası kalmasın, eğer kalırsa ince bir süzgeçten süzdürünüz
Sonra tavayı normal olarak yeter derecede kızdırıp eritilip suyu alınmış bir yağla tavanın dibini hafifçe yağlayınız
Tava yağlanmalı fakat içinde yağ bulunmamalıdır
Sonra yapmış olduğunuz unlu yumurtalı kaygana harcından küçük bir kepçe ile tavanın kenarına hafifçe döküp tavayı sağa sola eğerek bir kâğıt inceliğinde tavanın dibine yayılmasını temin ediniz
Hemen bir paletle ucunu hafifçe kaldırıp altını üstünü çevirip 30 saniye kadar tavada pişiriniz
Sıra ile bir tepsinin üzerine veya masanın üzerine diziniz
Hepsini aynı şekilde hazırlayıp en sonunda üst üste istif ediniz
Şimdi kayganalar kullanmaya hazırdır
Elmaların kabuklarını soyup bir tencereye koyarak üzerine limon suyu, şeker ve suyunu koyup ağır ateşte ağaç bir spatula veya bir kevgirle devamlı karıştırarak kaynatıp ateşini biraz daha hızlandırınız
Sonra zaman zaman karıştırıp 15 dakika kaynatarak ateşten alıp püre makinasından veya süzgeçten susuz olarak geçiriniz
Sonra kayganaları teker teker alıp tam ortasına bir çorba kaşığı elmalı harç koyup kaygananızın yarısını ve diğer yarısının üzerine kapatınız
Bu sefer yan uçlarından birisini diğer ucun üzerine kapatınız
Şimdi kaygana tam bir muska şeklindedir
Hepsini bu şekilde hazırlayıp büyük bir tabağa veya tevziye muntazam uçlarını birbirlerinin üzerine bindirerek dizip üzerine pudra şekerini serperek 2 dakika fırında tutarak hafif ılıyınca servis ediniz
Üzerini kızgın bir demirle ızgara biçimi karşılıklı dağlayıp servis ederseniz çok daha güzel olur
Not: Elmasını daha önceden hazırlayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz
Kaygana daha önceden hazırlanabilir
Yalnız günlük hazırlanması daha yumuşak olur
Necip Usta
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul