06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Peynirli Kahvaltı Çörekleri
kahvaltıda ne yapılır - peynirli kahvaltı çöreklerinin tarifi - çörek tarifleri - kahvaltılıklar

Bu çöreğe kahvaltı çöreği dedik diye mutlaka kahvaltıda yememiz gerekmiyor tabii ki Canınız şöyle pastaneden aldığımız gibi yumuşacık, puf puf, ağzınızda eriyen lezzetli bir çörek çektiği her saniye mutfağa girip bu çöreği pişirip sonrasını düşünmeden 5-6 tane mideye indirebilirsiniz Bu güzel şeyin tadı sonrasındaki suçluluk duygusunu bile unutturur size Biliyorum, çünkü bana öyle oldu Amaaaan, 5 taneden bişey olmaz Hehe
Malzemeler:
•1 su bardağı sıvı yağ (bence zeytinyağı kullanmayın, ayçiçek daha uygun)
•6 yemek kaşığı toz şeker
•1 paket yaş maya (42 gr ) kuru toz maya kullanacaksanız 1,5 yemek kaşığı (instant maya kullanacaksanız 1 paket mayayı suda eritmeyip direkt una katarak kullanın )
•1 su bardağı ılık su
•1 su bardağı ılık süt
•Aldığı kadar un (Ben 6 su bardağı kullandım ama siz duruma göre ayarlayın )
•4 çay kaşığı tuz
•İki yumurta (akı iç malzemesine, sarısı üzerine)
İç malzemesi:
Büyük bir kalıp sert ve tuzlu beyaz peynir (rendelenmiş)
1 demet maydonoz (Bu hamurdan çok sayıda çörek çıkıyor, iç malzemesini az hazırlamayın )
İki yumurtanın akı
Üzeri için:
İki yumurtanın sarısı
Susam
Yapılışı:
Öncelikle ılık süt ve suyu bir kapta karıştırarak mayayı içinde eritin
Hamur yoğurma kabınıza mayalı karışım, sıvıyağ, şeker, tuz ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın Muhtemelen yoğurdukça un eklemeniz gerekecek Bu hamur çok fazla un alıyor Benim hamurum 6 bardak kadar aldı Hamur elinize yapışmayan esnek bir kıvama gelene kadar un ekleyerek yoğurmaya devam edin
Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat mayalandırın
Bu arada iç malzemesini hazırlayın Beyaz peynir rendesi, kıyılmış maydonoz ve yumurta aklarını bulamaç halinde karıştırın
Mayalanmış hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp bunları yemek tabağı büyüklüğünde çok inceltmeden merdaneyle açın
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın
Açtığınız her hamur parçasını dörde bölün
Böldüğünüz her parçanın geniş kısımlarına iç malzemesinden koyun ve geniş taraftan başlayarak rulo şeklinde sarın
Rulonun iki ucunu birleştirerek ay çöreği şekli verin
Çörekleri yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin çünkü bunları tepsiye koyduktan sonra yarım saat daha mayalanması için bekleteceğiz, çörekler tombiş olacak
Tepsiye dizdikten sonra üzerini bir bezle örtüp yarım saat daha mayalandırın, ortasındaki boşluklar kapanacak şekilde şişecek çörekler
Çörekleri fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin
Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin (yaklaşık 30 dakika) Çok fazla kızarmasın ama
Piştikten sonra da üzerine hafif nemli bir bez örterek 15 dk kadar dinlendirin ki çörekleriniz yumuşacık olsun

İç malzemesi olarak patates, kıyma gibi malzemeler de kullanabilirsiniz tabii Kıyma kullanacaksanız soğan ve kıymayı tuz ve karabiberle kavurarak kullanın, patates kullanacaksanız haşlanmış patatesleri çatalla ezerek az miktarda tereyağı tuz ve kaşar peyniri rendesi ile karıştırın Çok güzel olur
|
|
|