06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak İçin Tavsiyeler
mutfak püf noktaları - mutfak önerileri - mutfakta yardımcı olacak tavsiyeler
Pastalarınıza katacağınız, fındık, ceviz vs malzemelerin pastanızın içinde eşit şekilde dağılması için una bulayarak, karışımın içine katın
Kurabiyelerinizin sertleşmemesi için teneke kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın Elma, gerekli olan nemi sağlayarak kurabiyelerinizin sertleşmeden uzun süre taze kalmasının sağlar
Keki fırına koymadan hamuru kalıba döküp 20 dakika dinlendirmek kekin çökmemesini sağlar
Kurabiye ve tart hamurunun daha lezzetli ve daha kolay yoğurulması için, hamurunu unla açmak yerine pudraşeker serperek açmayı deneye bilirsiniz
Yeşilliklerinizin daha temiz yıkanması için, en az 15-20 dakika sirkeli suda beklettikten sonra yıkamanızda fayda var
Pilavlarınızın tane tane olması için; pişirmeden en az 20 dk önce tuzlu sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri yıkadıktan sonra yağda kavurun Kullandığınız pirinçle aynı ölçüde su kayarak pişiriniz
Türk kahvesinin daha uzun süre taze kalması için; kavanoza aldığınız kahvenin içine 2 adet küp şeker atın ve kavanozun ağzını sıkıca kapatın Bu şekilde kahveniz daha uzun süre tazeliğini koruyacaktır
Reçellerinizin şekerlenmesinin nedenlerinden biride ıslak kaşıkla kavanozdan reçeli almaktır Reçel alırken kullandığınız kaşığın kuru olmasın dikkat ediniz
Reçeliniz şekerlendiyse telaşlanmayın Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve kapağına gelmeyecek şekilde su doldurduğunuz bir tencereye alın Şekeri tamamen eriyinceye kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin
Poğaçalarınızın ve kurabiyelerinizin gevrek olmasını istiyorsanız içine az miktarda sirke eklemelisiniz Bu şekilde daha gevrek ve ağızda dağılan kurabiyeleriniz olacaktır
Alışverişinizi yaparken et ve et ürünlerini ve dondurulmuş gıdaları almayı en sona en sona bırakırsanız buzdolabına yerleştirenekadar zaman kazanmış olursunuz
Omlet yaparken çırpılmış yumurtaya biraz su katarsanız, omletiniz daha çok kabarır
Kek yaparken yumurtaları porselen kasede çırparsanız, yumurtalar kararmaz
Kek ve böreklerinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız, fırının içine bir kap içerisinde su koyun
Makarna suyunun çabuk kaynamasını istiyorsanız kaynatma suyuna tuz eklemeyin
Makarna haşlarken suyuna bir yemek kaşığı sıvıyağ koyarsanız, makarnalar birbirine yapışmayacaktır
Reçelinizin köpüklenmesini istemiyorsanız, pişirirken içine ceviz büyüklüğünde yağ atın
Unlu tezgahı kolayca temizleye bilmek için biraz tuz serptikten sonra nemli bir bezle silin
Ekmeğinizin küflenmemesini istiyorsanız ekmek kutusunun içine küçük bir kapta tuz da koyun
Limondan çıkardığınız suyu arttırmak için limonu yıkayıp kuruladıktan sonra üzerini çatalla bir yerinden deldikten sonra sıkmanız yeterli
Yaptığınız kekin kalıptan daha kolay çıkmasını istiyorsanız fırından çıkardıktan sonra 15 dakika kadar ıslak bezin üzerinde bekletin
Balık yaparken mutfağınızın kokmasını istemiyorsanız, bir bardak suya iki kaşık sirke ilave ederek kaynatın
Omlet yaparken çırpılmış yumurtaya biraz su katarsanız, omletiniz daha çok kabarır
Pişirdiğiniz yemek fazla tuzlu olduysa içine çiğ patates atın
Kuru fasulyenin pişerken dağılamasını istemiyorsanız tuz, salça ve domatesi fasulye biraz piştikten sonra ekleyin
Balığınızın taze olup olmadığını anlamak için parmağınızla karnına bastırın
Çukurluk hemen düzeliyorsa balık taze demektir
Patates haşlarken suyuna bir yemek kaşığı sirke ya da bir limonun suyunu koyarsanız patatesleriniz daha sarı olacaktır
Domatesi kolayca soyabilmek için kaynar suda birkaç dakika bekletip çıkarın
Keklerinizin daha çok kabarmasını istiyorsanız, kek harcının içine bir yemek kaşığı kaynar su ilave edin
Pasta yaparken kullanacağınızuna kabartma tozu ekleyip bir kaç kez elerseniz sonucun daha başarılı olacağını göreceksiniz Aynı şey karbonat içinde geçerlidir
Fırında patates yapmadan önce patatesleri 10 dakika kadar haşlayıp çatalla delerseniz daha kolay pişer
Yemeğiniz fazla tuzlu olduysa, içine ekmek kabukları atın Biraz bekledikten sonra ekmek kabuklarını çıkarabilirsiniz
Makarna haşlarken suyuna bir yemek kaşığı sıvıyağ koyarsanız, makarnalar birbirine yapışmayacaktır
Taze ekmeği kolay kesebilmek için ucunu ateşte ısıtın ekmeğin kolayca kesildiğini göreceksiniz
Soğanı doğramadan önce suyun altına tutar ya da sirkeli suda bekletirseniz suyu gözünüze kaçmaz yani sizi çok ağlatmaz
Kebaplık etlerinizin daha lezzetli olmasını istiyorsanız yetrince süt, zeytinyağı, soğan suyu karışımıyla ovup 10-12 saat buzdolabında bekletin
Maydanoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yıkayıp, kâğıt havlu üzerinde süzülmeye bırakın Cam bir kavanoza koyup kapağı kapalı olarak buzdolabında saklayabilirsiniz
Muz kabuğu ile eldeki mürekkep lekelerini kolayca çıkaralabilirsiniz
Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun Buzlar daha canlı kristal gibi görünür Kaynamış suda oksijen azalır  Bu da buzun mat görünmemesini sağlar
Yeşil salataya zeytinyağı ve limon sosu dökerken sırasıyla önce zeytinyağı, sonra limon/sirke ve en son olarak da tuz eklenir İlk önce dökülen yağ, yaprakların üzerinde bir tabaka oluşturarak limon/sirke ve tuzun yaprakları pişirmesini önler
Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker ya da birkaç damla limon suyu koyun
Çaydanlığınızın içine biriken kireç tortusunu engellemek istiyorsanız 15 dakika kadar içine sirke kaynatın veya kabın içinde yumurta kabuklarını bir süre bırakın Kirecin yok olduğunu göreceksiniz
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın Taptaze olduğunu göreceksiniz
|
|
|