Konu
:
Bamya Nasıl Dondurulur
Yalnız Mesajı Göster
Bamya Nasıl Dondurulur
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bamya Nasıl Dondurulur
Bamya - Bamya Dondurma - Bamya Nasıl Dondurulur anlatımı - Bamya Dondurma Yöntemi
2
BAMYA DONDURMA
2
1
Hammaddeyi İşletmeye Alma
Bamyalar dondurmaya son derece elverişli sebzelerdir
Dondurulacak bamyalar,
tohumları henüz gelişmeden hasat edilmelidirler
Hasat edilen bamyalar fazla zaman
kaybetmeden işletmeye getirilmelidir
İşletmenin belirlediği ölçütlere uygun olan ham
madde hemen işlenecekse ön işlemler hattına, hattın dolu olması durumunda ise 0˚C’de kısa
süre bekletilmelidir
Bekletmede ürünler kızışmaması için ağır kütleler halinde üst üste
konmamalıdır
Ülkemizde genel olarak 2 tip bamya işlenir; tombul ve sivri bamya
Bamyalar
genellikle işletmelere uç kısımları-başları konik kesilmiş olarak alınır
Bamya sapları elle ya
da bu iş için tasarlanmış makinelerle alınır
2
2
Bamyaya Uygulanan Ön İşlemler
Bamyalar öncelikle büyüklüğüne göre sınıflandırılır
Genel olarak 6 cm’ye kadar
olanlar 1
kalite olarak işlenir
6 cm’den uzun olanlar ise 2
kalite ürün olarak işlenir
Ön ayıklama işleminden geçirilerek çürük, böcek yeniği olan taneler, yabancı madde,
parçalanmış çiçek, ve kart tanelerden ayrılmalıdır
Yıkanarak kaba kirlerinden uzaklaştırılır
Yıkanan bamyalar ya buharla ya da su ile
haşlanır
91-93˚C’de 2-3 dakika haşlama, enzim faaliyetlerini engellemek için yeterlidir
Su
ile haşlamada su içine % 1
5-2 sitrik asit ve % 0
5 CAA (Askorbik Asit-C Vitamini)
eklenebilir
Haşlanmış bamyalar su ile hızla soğutulur
Sarsaktan veya çarklı bir su süzdürme
düzeneğinden geçirilerek su hızla süzülürken ikinci bir ayıklama işleminden geçirilir
Islak
tanelerde lekeli kararmış ve kart çiçekler daha iyi ayrılır
IQF’e Alma
Ön işlemleri tamamlanan bamyalar akışkan yatak dondurucularda IQF yöntemine göre
dondurulur
Ürün merkez sıcaklığı -18˚C ve daha soğuk olacak şekilde hızla donan bamyalar
son ayıklama işleminden geçirilerek kaliteyi bozacak çiçekler ayıklanır
2
4
Ambalajlama
Dondurulmuş bamyalar mamul ya da yarı mamul olarak ambalajlanabilir
Uygun
ambalaj materyaline dolumu yapılan ürünler tartılır, kapatılır, kodlanır ve etiketlenir
Metal
detektörden geçirilen ürünler paletlere dizilerek depoya sevk edilir
2
5
Depolama
Isı derecesi -20/-22˚C olan depolara getirilen ambalajlanmış ürünler uygun şekilde
yerleştirilir
Sevkıyata kadar işletmenin belirlediği sürelerde deponun fiziksel şartları ve ısı
derecesi kontrol edilmelidir
Karlanan soğutucu evaporatörler belirlenen süre ve şekilde
temizlenerek ürünün kalitesi korunmalıdır
Satış için sevk edilecek ürünlerde mutlaka FİFO
kuralı uygulanmalıdır
Depoya ürün giriş ve çıkış işlemleri kayıt altına alınır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul