06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pastaların Servis Yöntemleri
Tatlıların Servisi - Turtalar Nasıl Servis Yapılır - Pasta Servisleri
Balo, soğuk büfe ve banquet (büyük ziyafet)ler dışında, öğle ve akşam yemeklerinde sofraya küçük pastalar, kek ve benzeri gibi kuru tatlıların çıkarılması doğru değildir
Pasta, kek, bisküvi ve benzeri gibi kuru tatlıları ancak ikindi çaylarında vermemiz gerekir Balo, soğuk büfe ve banquet'lerde de turta, pötifur ile suvare pastası denen 3 - 4 santim uzunluğundaki küçük pastacıkları vermemiz zorunluğu vardır
Turtalar ise, daha çok balo, soğuk büfelerde verilmesi alışkanlıksa da, öğle ve akşam yemeklerinde, hattâ ikindi çaylarında da servis yapılabilir Fakat yemeklere, en fazla yakışan alaturka tatlılarla, puding, bavaruaz (bir çeşit elmasiyemsi krema), sufle, jöle (elmasiye) gibi alafranga tatlılardır
Bunların yeniş şekline gelince: Bu tatlıların cins ve çeşitlerine göre değişen bir durum ise de, baklava, trigona, milföy pastası gibi kesmeden yenilebilmesi güç olanlar dışında, diğer bütün tatlıları yerken olanağınca bıçak kullanmadan, pasta ya da sıradan bir çatalla keserek yememiz gerekir
Özellikle turtaları, tabaklarımızda bıçakla kesmek, sofra görgüsüne çok çirkin görülmektedir
Sütlâç, mahallebi, keşkülüfukara, krema, puding, bavrauaz ve benzerleri gibi kremamsı tatlıları ise küçük tatlı kaşığıyla yememiz doğru olur
Alaturka ve alafranga tatlı, pasta ve turtaları, yemekten sonra ve meyveden önce servis yapmalıdır
alıntı
|
|
|