Yalnız Mesajı Göster

Yemek ve yemeğin evrimi

Eski 06-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yemek ve yemeğin evrimi



Cleopatranın aşçısı Mart Antonyye hazırladığı yemeklerden dolayı koca bir şehir armağan edilmiş İlk yemek kitabının Romalı Apicius tarafından yazıldığı bilinmektedir

Bu dönemle ilgili en önemli yemek yerleri hanlarda ve saraylarda bulunmaktadır Ayrıca manastırlarda da toplu yemek geleneği yaygın olarak sürmüştür Bu dönemde hamur işleri, şarap, bira yapımı ve yemek pişirme teknikleri oldukça gelişmiştir Yine bu çağda toplu yemek üretim hizmetlerinin belirli esnaf loncalarında yürütüldüğü de bilinmektedir Örneğin 14 yüzyılda Pariste Izgara Loncası (Chaine des Rotisseurs) kuruluyor Günümüzde uygulanan profesyonel mutfak standartları ve geleneklerinin bir bölümü loncalardan günümüze kadar süregelmiştir Örneğin: Uzun şapkalar aşçıbaşı tarafından, kısa yuvarlak şapkaların ise çıkaklar tarafından kullanılması geleneği bu dönemden kalmadır

Ortaçağda yemekler binaların dışında ya da büyük evlerin holünden, çatısına açılan bir deliğin altında yakılan ateş üzerinde pişiriliyordu Ortaçağda haçlı seferlerinin Ortaçağ Avrupası mutfağına da büyük katkısı olduğu bilinmektedir

Avrupada Ortaçağı izleyen bir kaç yüzyıllık süreçte mutfak kültürü büyük bir gelişme göstermiştir Bu gelişme de ticaretin yaygınlaşması ve yeni tekniklerin geliştirilmesinin büyük katkısı olmuştur Şato ve manastırların duvarlarını süsleyen büyük ziyafet resimleri, bu dönemin refah göstergesiydi Uzakdoğunun baharat, kuru üzüm, badem, şeker, yemeklere yeni tatlar ve yeni lezzetler katmıştır Bu dönemde asillerin malikanelerindeki aşçılık saygınlık kazanmıştır Rönesans döneminde sanat dallarında yaşanan gelişmelere paralel olarak iyi yemek kavramı da nitelik kazanmıştır 16 yüzyıl; kaşiflerin Ortadoğu ve Asya seferlerinden dönerlerken getirdikleri hindi, patates, mısır, yeşil ve kırmızı biber, domates, kahve ve çikolata Avrupanın tanıştığı yüzyıldır

Kartacalılar dondurma yapımını Perslerden öğrenmişlerdir 1600lü yıllarda Fransa krallarından 14 Lois, usta ve aşçıların yetiştirileceği okulların kurulmasına öncülük etmiştir

Yemek tarihinde sofrada, önce bıçağın sonra kaşığın ve en sonra da çatalın yer aldığı görülmektedir Avrupada ilk çatal 14 Yüzyılda kullanılmıştır 1328 yılında Macaristan Kraliçesi Klemasın eşyası arasında 30 kadar kaşığın yanı sıra, bir de altın çatal vardır Çatalın icadı ve yaygın kullanımı sofra kurallarının gelişmesi konusunda dönüm noktası olmuş, yeme-içmede uygarlaşma sürecinin önemli bir aşaması olmuştur

Varlıklı insanların yolculukları sırasında hanlarda konakladıkları zaman yemeklerini, kendi hizmetkarlarına hazırlatırlardı Ayrıca kilise ve manastırlarda da yolcular için yemek servisleri vardır Ancak insanların çoğu yemeklerini evlerde yiyorlardı Fransada ancak 1600lü yıllarda kafeler kurulmaya başladı ve büyük bir hızla tüm Avrupaya yayıldı İlk etapta kafelerde kahve, kakao ve şarap gibi hafif alkollü içecekler sunuluyordu Zamanla kafelerden bu günkü restoranların temeli oluşmuştur Restoran adı nereden kaynaklanıyordu? Fransada 1760 yılında 15 Lois döneminde Boulanger adlı kişi sağlığa iyi geldiği ve süper besleyici olduğunu iddia ettiği çorbalarını sunduğu dükkanlar açtı ve bunlara "restore eden (tazelik, dinçlik veren)" anlamına gelen "restaurers" adını verdi Türkçede kullanılan lokanta sözcüğü ise lokal ile aynı kökten türeyen "locanda"dan geliyor Boulangerin sunduğu bu yenilik loncalar arasında büyük tepki çekti ve kendi düşüncesini Krala kabul ettirdi İlk lüks lokanta 1782de Pariste açılmıştır Mutfağın altın çağı 1800lü yıllarda dünyanın en usta aşçılarından biri olarak Marie Antoine Carm ile başlamıştır Dönemin en iyi ustalarından biri de Georges Auguste Escoffierdi

Alıntı Yaparak Cevapla