Konu
:
Sofra Düzeni Nasıl Olmalı?
Yalnız Mesajı Göster
Sofra Düzeni Nasıl Olmalı?
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sofra Düzeni Nasıl Olmalı?
Yemekteyiz'dekiler tartışadursun
Çorba kaşığı
Sofra düzenlerken çorba kaşığı sağ baştan birinci sıraya konulmalıdır
Ordovr çatal bıçağı
Bu çatal ve bıçak soğuk ve sıcak ordövrler için kullanılır
Ana yemeklerde kullanılan çatal ve bıçağa çok benzer fakat biraz daha küçüğüdür
Bıçak tabağın sağ tarafında sağ baştan ikinci sıraya çatal ise tabağın sol tarafında sol başa konur
Balık çatal bıçağı
Bu çatal ve bıçak balık için kullanılır
Bıçak sağ baştan üçüncü sıraya çatal ise sol baştan ikinci sıraya konur
Ana yemek
Bu çatal ve bıçak ise ana yemekler için kullanılır
Bıçak tabağın hemen kenarına sağ tarafa çatal ise tabağın yine hemen kenarına sol tarafa yerleştirilir
Kahvaltı Çatal ve kahve kaşığı
Bunlar kahvaltı için kullanılır
Ya da yemek sofranızda tatlı çatalı bıçağı ve kaşığı olarak bulunur
Eğer masanızın daha zengin ve şık görünmesini istiyorsanız kahvaltı sofrası düzenlerken ekmek tabağı kullanabilirsiniz
Tabağın sol kenarına da yağ bıçağı koyabilirsiniz
Ancak kullanılan malzemelerle ilgili değişiklikler de yapabilirsiniz
Örneğin balık yemeğiniz varsa ve bir sos hazırladıysanız kahve kaşığını sos kaşığı olarak da kullanabilirsiniz
Kusursuz bir sofra hazırlamak için
…
Sofra düzeni yenen yemeğin şekline ve özelliğine göre değişiklik gösterebilir
Günümüzde yeni trend sofra kurulurken masa örtüsü üzerine taze çiçek yaprakları ve renkli boncuklar serpiştirmek
Masa mönü ve yer kartlarıyla süslenebilir
Misafirleri yemek hakkında bilgilendirmek için bu kartlar masada herkesin görebileceği bir yere koymak yeterlidir
Masada temizlik ve kullanılacak takımların birbiriyle uyumlu olması önemlidir
Yemek masası düzenlerken masaya önce temiz ütülü ve sofra takımlarıyla uyum sağlayacak bir örtü serilir
Yemek tabağı masanın kenarından iki parmak içeri konur
Tabağın sağına keskin tarafı sola gelecek şekilde yemek bıçağı tabağın soluna çatal koyulur
Mönüde çorba varsa kaşık bıçağın sağına yerleştirilir
Bıçak konmayan sofralarda çatal kaşığın önünde bıçağın yerini alır
Su ve içki bardağı sağ tarafta bıçağın uç kısmına doğru yerleştirilir
Masanın uygun yerine tuzluk biberlik ve çiçek yerleştirilir
Çorba tabakları ya masadaki düz yemek tabaklarının üzerine ya da servis masasına konulur
Kirli çorba tabağı ve kaşığı sağdan alınır
Tatlı ve meyve servisine geçmeden önce masadaki fazla kuverler kaldırılır
Sağdan küçük tatlı tabakları çatal bıçak ya da kaşık verilir
Tatlı veya meyve masaya getirilir herkes dilediği kadar tabaklarına alır
Oturma düzeni
Davetiniz için birden fazla masa kullanıyorsanız ortak sohbet noktaları olan kişileri bir araya oturtabilirsiniz
Ancak hitabeti güçlü olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır
Mönü ve yer kartlarının uygun ebatlarda olmasına ve okunaklı yazılmasına özen gösterin
Samimi bir ortam…
Eğer konuklarınız yakın dostalarınızsa ve protokol kurallarını uygulamak zorunda değilseniz sofra düzeninde daha rahat olabilirsiniz
Genel sofra kurallarını uygulayıp konuklarınızın oturma düzenlerini kendi tercihlerine bırakabilirsiniz
Böyle bir sofra düzeninde küçük sehpaları kullanabilirsiniz
Resmi bir davette
Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın
Yemek yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz
Afiyet olsun
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul