06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfakta hijyen için ipuçlar
Yemek hazırlanırken temiz bir mutfak önlüğü giyin
Masanızı sildiğiniz bez ya da süngerin temiz olmasına dikkat edin
Yemek hazırlarken saçınızın düşmesini önleyin; saçınızı örtün, toplayın veya bir bant takın
Yemek hazırlamaya geçmeden önce ellerinizi yıkayın
Tırnaklarınız ya kısa kesilmiş olmalı, ya da fırçayla temizlenmiş olmalı
Tuvalet çıkışı ellerinizi mutlaka sabunla ve hatta dezenfektanlı sabunla yıkayın
Evde herkesin kendi havlusu olmasını sağlayın
Bütün çabuk bozulabilir gıdaları buzdolabında saklayın Pişmiş yemekler, çiğ et, tavuk, balık, mezeler ve yoğurt çabuk bozulan gıdalar arasında yer alır
Mümkünse çiğ et ve pişmiş yemek için kullandığınız bıçak farklı olsun Çiğ et, tavuk, balık ya da sebze doğradıktan sonra kesme tahtasını mutlaka deterjanlı suyla yıkayın
Kullanım öncesi bütün meyva ve sebzeleri yıkayın
Buzdolabına koyduğunuz gıdaları ya kapalı kaplarda saklayın ya da alüminyum veya şeffaf folyo ile kapatın Özellikle çiğ et ve topraklı sebzelerin diğer gıdalara değmesini önleyin
Dondurulmuş gıdaları, çözmek için ya bir gün önceden buzdolabına çıkarın veya bu iş için tasarlanmış fırınlar kullanın Kesinlikle dış ortam sıcaklığında bırakarak çözdürmeyin
Yemek hazırlarken yumurta, balık, çiğ et ya da topraklı gıdaları ellediyseniz, yeni bir işe geçmeden önce mutlaka ellerinizi sabunla yıkayın
Her kullanım sonrası çatal, bıçaklarınızı, tabak ve tencerelerinizi yıkayın
Mutfak zeminine ya da soğuması için balkona, yere doğrudan herhangi bir gıdayı ağzı açık olarak koymayın
Pişirdiğiniz yemekleri, 2-3 saaten fazla dış ortam sıcaklığında bırakmayın Buzdolabına koymadan önce, sıcak yemeklerin çabuk soğuması için küçük kaplara bölebilir, tencere kapağını yarı açık bırakabilir veya soğuk su ya da buzlu su dolu geniş bir kabın içine oturtabilirsiniz
Malzeme satın alırken, raf ömrüne ve son kullanma tarihine dikkat edin; ancak unutmayın, raf ömürleri genellikle ürünün ambalajı açılmadan ve belirtilen sıcaklıklarda saklanması koşulu ile geçerlidir Bu nedenle ambalajını açtığınız ürünleri en kısa zamanda tüketin
Tenceredeki yemeğin tadına baktığınız kaşığı, servis yapmak için kullanmayın
Yemeğe doğru hapşırmayın, aksırmayın Burnunuzu sildikten sonra, elinizi sabunla yıkamadan gıdayı ellemeyin
Mayonezli, vb soslu salataları, mezeleri, servisten hemen önce hazırlayın; bu tip yiyecekleri uzun süre dış ortam ya da buzdolabında saklamayın
Kullandığınız kızartma yağını, her 3-4 kullanımdan sonra değiştirin; et, balık, ya da yumurta sosuna batırdığınız şeyleri kızarttığınız zaman ise her kullanım sonrası değiştirin
Yemek hazırlarken sigara içmeyin
Pişirilerek hazırlanan yemeklerde, pişirme sıcaklığının ve sürecinin mikrop öldürmeye yeterli olmasına dikkat edin; az pişmiş ya da çiğ yenilen et ve deniz ürünlerinin başlangıçta içerdikleri mikrobu pişirirken tam olarak öldüremezseniz, bu mikropları siz veya konuklarınız yiyecek unutmayın
Mutfağa sinek, vb haşere girmesini önleyin: Ya kapı pencerenizi hep kapalı tutun, ya da pencerelerinize sineklik taktırın
Paslanmış çatal, kaşık ve bıçakları; kırık veya çatlak tabak ve cam bardakları kesinlikle kullanmayın
Mutfak lavabonuzu sık sık çamaşır suyu, vb ile dezenfekte edin Musluk ve açma kapama kollarını sık sık temizleyin
Çöp kovanızın içini ve dışını en az haftada bir kez temizleyin
Mutfaktan uzun süre ayrılırken, yanan bütün ocaklarınızın, fırınınızın kapalı olduğundan emin olun
Yukarıdaki konularla ilgili olarak çocuklarınızı eğitin
|
|
|