06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pilav Yapma Sanatı
Pilav Nasıl Yapılır - Pilavın Demlenme Süresi - Pilav Pişirme Süresi
Pilavlık pirincin tanelerinin iri, kirli beyaz renkte ve üzerinde kırmızı çizgileri olmalıdır
İtalyan mutfağının meşhur Risotto'sunu pişirmek için kısa pirinç "Arborio" kullanabilirsiniz
İyi bir pilav pişirmek için, kaliteli pilavlık Baldo pirinç ve doğru su ölçüsü kullanmalısınız
Pirinci ağzı kapaklı, hava almayacak kavanozda bir yıl süre ile saklayabilirsiniz
Pilavın tane tane olmasını istiyorsanız, pirinci bir süzgecin içinde soğuk su ile iyice nişastası gidene kadar yıkamalısınız Yayvan bir tencerede yağ kızdırıp, pirinçleri kavurmalı, daha sonra suyu ilave edip, tencerenin kapağını kapalı olarak pişirmelisiniz Pişirme süresi boyunca tencerenin kapağını açmamalı ve kaşıkla karıştırmamalısınız
Büyük porsiyonlarda pilav pişirirken, yayvan ve geniş bir tencere kullanmalısınız
Pilavın piştikten sonra yapışmamasını istiyorsanız, mutlaka piştikten sonra havlu kağıt koyup demlendirmelisiniz Havlu kağıt buharı çekip, pilavın buhardan ıslanmasını önleyecektir
Demlenen pilavı, çatalla hafifçe karıştırırsanız, fazla buhar çıkacağı için pirinçler yapışmayacaktır
Pilavı yayvan ve sığ bir tencere kullanarak pişirmelisiniz Tabanı küçük ve derin tencerede pişen pilavda alt kısımda kalan pirinçler ezilip yapışacaktır
Pişirdiğiniz pilavın renginin beyaz olmasını istiyorsanız, pişirirken içine birkaç damla limon suyu sıkabilirsiniz
Pirinci kavururken içine az tuz ilave ederseniz, pirinçler kırılmaz ve tane tane olur
Pilav pişerken kaşık ile karıştırırsanız kıvamı yapış yapış olur
Pilavı pişirdiğiniz suya baharatlar eklerseniz daha lezzetli olur
Pilav pişerken suyu biterse, kullandığınız her ölçü pirinç için ¼ su bardağı (sıcak su) ilave edip pişirmeye devam ediniz
Arta kalan sade pirinç pilavını çorbada, salatada ve garnitürlerde kullanabilirsiniz
|
|
|