06-28-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pratik Mutfak Sözlüğü
pratik bilgiler - mutfak bilgileri - mutfak sözlüğü - mutfakta pratik bilgiler
Alacalı soymak: Patlıcan, salatalık gibi bazı sebzelerin kabuğunu şeritler halinde soymak
Aşçı: Yemek pişiren kişi
Aşçıbaşı: Mutfakta çalışan bir ekibin başındaki usta aşçı, mutfağın yöneticisi, şef
Bir fiske: Tuz, şeker, baharat gibi toz halindeki gıdaların başmak parmak ile işaret parmağı arasında tutulan miktarı
Bir tutam: Tuz, şeker, baharat gibi gıdaların 4 parmak ile tutulan miktarı
Bir taşım kaynatmak: Tencerenin içindeki malzemenin kaynamaya başladıktan sonraki bir dakika içinde kenarlarından yukarıya doğru taşacakmış gibi kabardığı an
Boza kıvamı: Ne çok akışkan ne de çok koyu olmayan bildiğimiz boza yoğunlğu
Demlendirmek: Özellikle pilavlar için kullanılan bir deyimdir Pilavın pişmesi tamamlandıktan sonra servis edilmeden önce 10 dakika kadar bekletilmesi
Dinlendirmek: Özellikle hamur işlerinde ve marine edilen etlerde uygulanır Hamur yoğrulduktan sonra üzeri örtülerek veya sarılarak ya mayalanması için ya da yağlı hamursa yağını toplaması için bekletilir
Kavurmak: Yağın içinde bir malzemenin karıştırılarak hızlı ateşte pişirilmesi
Kulak memesi kıvamı: Ne çok sert, ne çok yumuşak, orta sertlikte ele yapışmayan hamur kıvamı
Özleşene kadar: Bir araya gelmiş iki ya da daha çok malzemenin birbirine tam olarak karışması
Pane: Yağda kızartılacak herhangi bir malzemenin yumurta ve una bulanması
Sote: Kızgın yağda ve hızlı ateşte sürekli çevirerek pişirme
Şeffaflaşana kadar: Soğan ya da pirinç gibi yiyeceklerin pişirildikçe mat beyaz görünümden parlak görünüme geçmesi
Terbiye: Etleri yumuşatmak ve lezzet katmak için çeşitli baharat, yağ, limon, süt gibi karışımların içinde bekletmek; çorbalara kıvam ve lezzet katmak için limon, sarımsak, sirke, yumurta sarısı gibi malzeme ile hazırlanan karışım
|
|
|
|